Tar opp påskelaksen

978

Solen glitrer om kapp med laksen i ventemærene ved Lerøy Fossen på Valestrandsfossen på Osterøy. Nå skal ferskmarkedet forsynes før påskeferien.

– Det er laks i mærene. Vi tar 35 til 50 tonn per dag nå. Det er ikke så stor etterspørsel nå i februar-mars, sier en slakteriansatt ved Fossen til iLaks. Fossen er et av Lerøys fire slakterier i Hordaland.

IMG_0859[1]      IMG_0839[1]

Men i ukene som kommer vil etterspørselen fra markedet dra seg til. Det vil merkes også på Valestrandsfossen.

Seigrunn siger inn til det trange havnebassenget på Valestrandfossen. Sjøen ligger stille, og Seigrunn møtes kun av krusningene fra småfergen Ole Bull som frakter pendlere fra Osterøy til fastlandet og Bergen. Brønnbåten ligger lavt i sjøen. Hun er tungt lastet. Det er påskelaksen som er på vei til slakteriet. Nå slipes knivene for at ferskmarkedet skal forsynes før påskeferien.

IMG_0860[1]  IMG_0841[1]

Selv om Lerøy Vest produserer vesentlig mer laks enn ørret, er Fossen særlig kjent for sin røkte og påkostede ørret. Selskapet har historisk blant annet hatt hotelkjeden Hilton på sin kundeliste. Fossen-anlegget på Osterøy er fullintegrert, fra slakt til foredling og røyking. Røykeriet er et av de største i Norge.

Lerøy har beholdt merkevaren Fossen etter oppkjøpet på begynnelsen av 2000-tallet. Oppdretts- og foredlingselskapet Fossen ble opprinnelig bygget opp av Fana-familien Johannesen, og ble solgt til Lerøy for omlag 300 millioner kroner i sin tid. Fossen anno 2013 er en viktig del av Lerøy-konsernets satsing på oppdrett og foredling i Hordaland.

IMG_0853[1]