– Ikke en «enten eller»-situasjon

777

Ivar Warrer-Hansen fra danske Inter Aqua Advance, som er en ledende produsent av landbaserte resirkuleringsanlegg, mener diskusjonen om landanlegg versus sjøanlegg ikke er et enten eller, men et både og. Han mener landanleggene er konkurransedyktige, og lover produksjonskostnader helt ned mot 21-22 kroner kiloet for laksen. 

Ivar Warrer-Hansen ved den danske landanlegg-produsenten Inter Aqua Advance har fulgt nøye med på diskusjonen i kjølvannet av Nofimas rapport om landbaserte oppdrettsanlegg.

– Som den ledende produsenten av Recirculation Aquaculture Systems (RAS), vil Inter Aqua Advance A/S (IAA) kommentere noen aspekter av landbasert påvekst av laks i relasjon til konvensjonelt mæroppdrett, skriver Warrer-Hansen i en epost til iLaks. Han er Head of Business Developments i Inter Aqua Advance.

– Først og fremst; IAA er ikke av den oppfatning av RAS vil erstatte eksisterende mæroppdrett, som er en svært effektiv måte å produsere laks. Etablerte selskaper, for eksempel i Norge, har betalt for konsesjoner og har meget konkurransedyktige produksjonskostnader. For å fortsette med denne produksjonsformen vil det ikke trenge store capex (investeringer – red. anm.) heller – så i prinsippet er norske lakseoppdrettere konkurransedyktige. Produksjonskostnadene virker å være høyere i noen andre lakseproduserende land og regioner, for eksempel Skottland og Nord-Amerika.

– Men Skottland er nærmere det europeiske markedet og kan konkurrere på lavere kostnader i å få produktet til markedet. Tilsvarende gjelder de nordamerikanske selskaper.

– Imidlertid er det et faktum at landbasert produksjon i RAS kan være svært konkurransedyktig og vil makte å konkurrere med mærfarmer i fremtidig ekspansjon i lakseoppdrettsindustrien. Det kan til og med være billigere i RAS når alt tas med i regnestykket: Tap fra lakselus og predatorer, kostbar infrastruktur i form av fôrflåter og brønnbåter og, som tidligere nevnt, distanse til markedet. Det kan også være at fremtidig mæroppdrett vil bli tvunget lenger til havs, som ikke kommer til å gjøre mæroppdrett noe billigere, poengterer Warrer-Hansen.

– Men det er ikke nødvendigvis en «enten eller» situasjon – det kan være tilfeller der den ene eller andre vil være mest passende valg avhengig av størrelse på drift, lokalitet, tradisjon etc. Til syvende og sist er det opp til utvikleren å avgjøre dette.

– Det er også et faktum at landbasert påvekst for laks i RAS vil ha en fremtid i områder som er langt unna markedet fra eksisterende produksjonregioner og hvor sjøtemperaturene ikke er passende for mæroppdrett, for eksempel i den fjerne Østen.

– Inter Aqua Advance er så heldige å ha et RAS-konsept som er svært energieffektivt og har lave kostnader. For å gi noen indikasjoner på dette; vår standard design gir 3.000 tonn per år og er fullstendig nøkkelklar for en pris på omlag 100 millioner norske kroner. Total produksjonskost inkludert avskrivninger er 21-22 kroner per kilo sløyd vekt med hode, avslutter han.