Fiskemelprisene svekker seg

434

Fiskemelprisene har falt med 22 prosent fra årsskiftet. Dette har skjedd samtidig som årets akkumulerte fiskemelproduksjon har falt tilbake 12 prosent relativt til fjoråret.

Fiskemel er den viktigste kostnadskomponenten i fiskefôr. Og fôret er i sin tur den ubestridt viktigste kostnadskomponenten i fiskeoppdrett. Over halvparten av kostnadene til produksjon av ett kilo fisk kommer fra fôr.

Fiskemelprisene har svekket seg med 22 prosent fra årets begynnelse til uke 30. Det fremgår av data innhentet av Kontali Analyse og Nordea Markets. Fra begynnelsen av januar har prisene falt fra 1.800 dollar tonnet til de siste noteringene på 1.400 dollar tonnet.

Kilde: Kontali Analyse og Nordea Markets
Kilde: Kontali Analyse og Nordea Markets

Prissvekkelsen skjer samtidig som hovedsubstituttet for fiskemel, soyamel, har steget i pris. I løpet av det siste halvåret har prisene for soyamel klatret henimot 20 prosent.

Kilde: Kontali Analyse og Nordea Markets
Kilde: Kontali Analyse og Nordea Markets

Den akkumulerte produksjonen av fiskemel av produsentlandene Peru, Chile, Danmark, Norge og sekkeposten Island/North Atlantic er per uke 26 2013 926.905 tonn. Det er en nedgang fra 1.055.851 tonn i samme periode i 2012, fremgår det av data fra IFFO som er innhentet fra meglerhuset Nordea Markets.

Prissvekkelsen skyldes dermed ikke forhold på tilbudssiden, men snarere svakere etterspørsel etter fiskemel – muligens en konsekvens av at prisene har vært for høye for en eller flere kjøpergrupper. Uansett, svekkelse av fiskemelprisene er kjærkomne nyheter for de som håper på lavere priser for fiskefôret i tiden som kommer.