Trygg mat

490

Dagens BT-oppslag om antibiotikabruk i henholdsvis kjøttproduksjon og fiskeoppdrett understreker det de fleste av oss visste fra før: Laksen er vårt sunneste husdyr.

Til tross for at det bare produseres vel 300.000 tonn kjøtt i Norge, er det fire ganger større forbruk av antibiotika i norsk kjøtt enn i oppdrettsfisk. Ifjor ble det til sammenligning produsert over 1,2 million tonn oppdrettsfisk her til lands. Antibiotikabruken i fiskeoppdrett ligger dramatisk under landbrukets. Den ligger vesentlig lavere enn for oss mennesker også, for den sakens skyld.

Det er knapt noen nyhet. Det har vært slik i mange år. Likevel er det motsatte et inntrykk som har satt seg i mediene. Ikke minst ved hjelp av hissige og uetterrettelige oppdrettsmotstandere med lemfeldig omgang med tall og fakta.

Aslak Berge
Aslak Berge

Sigurd Enge, marin rådgiver i Bellona, er likevel ikke fornøyd. I den samme BT-artikkelen gir han uttrykk for at næringen må ha en nullvisjon for antibiotikabruk. Joda, en kan gjerne ha en ambisjon og et håp om å ikke bruke penicillin når vi mennesker får lungebetennelse også, men det er ikke alltid å anbefale.

Den særnorske mediestormen i midten av juni, der flokkjagende sommervikarer i VG, Aftenposten, NTB og Dagbladet leitet med lys og lykte etter negative bieffekter ved industriell produksjon av laks, blåste fort over. Mens oppdrettslaksen fortsatt er et populært hatobjekt på mange nettsider og kommentarfelt, er begrepene kjemi-kylling og antibiotika-bacon inntil videre ikke særlig utbredt. Og det er kanskje like greit. For det er tydelig at den jevne forbruker er klokere enn hva mediene tilsynelatende tror. Folk har lært seg hva som er støy og hva en bør bite seg merke i. Etterspørselen etter kjernesunn oppdrettsfisk vokser med full styrke – både i Norge og ellers i verden.