Det har i sannhet vært et klimatisk ekstremår i år. Det har vært både ekstraordinært kald vinter og ditto varm sommer. Det er en ikke spesielt vanlig kombinasjon, og begge deler kan ramme tilveksten på fisken negativt.
Snøfallet på Vestlandet 3. mai markerte et halvår med eksepsjonelt lave temperaturer for Kyst-Norge sør for Trondheimsfjorden. Den samme kyststripen er også den hvor det overveldende flertallet av landets oppdrettslaks produseres. Iskald sjø har hatt en omfattende negativ innvirkning på tilveksten i sjøen, og fremheves som hovedårsaken til det lave utbudet av laks og de høyeste laksepriser på to tiår.
Fra andre halvdel av mai og frem til dags dato har kaldværet imidlertid snudd på rekordtid. Mai, juni og juli har alle vært varmere enn normalen. Det hele har blitt kronet med den varmeste siste halvdel av juli på mange år. I Vestlandets hovedstad, Bergen, har de siste 30 døgn hatt temperaturer som har vært 1,2 høyere enn normalen, ifølge nettstedet Yr.no.
Laksen er rent biologisk en spennende fiskeart. Når det gjelder dens tilvekst, trives den særlig godt på en norsk gjennomsnittsommer – med sjøtemperaturer mellom 13 og 16 grader. Bikker sjøtemperaturene 20 grader, slutter fisken å ta til seg næring. Tilveksten stopper opp og fôrfaktoren stiger. Ved enda høyere temperaturer kan fisken i verste fall dø. Faktisk tilsvarer tilveksten, målt i prosent per dag, ved 20 grader en sjøtemperatur på ti grader, ifølge en studie gjort av fôrselskapet Skretting. Veien er altså svært kort fra optimal tilveksttemperatur til signifikant svakere tilvekst.
Heldigvis er majoriteten av landets oppdrettsanlegg plassert på lokaliteter med lav eksponering mot ekstremsomre. Samtidig kan oppdretterne bekjempe problemet med dype nøter og undervannsfôring. Idag skyller regnet igjen ned på Vestlandet. Så gjenstår det å se om oppdretterne reddes av gong-gongen denne sommeren.