I løpet av det siste tiåret har produksjonskostnadene for oppdrett av laks økt med syv-åtte kroner per kilo. I samme periode har definitivt ikke den viktigste kostnadskomponenten økt med det tilsvarende. – Kostnadsøkningen er en følge av arbeidet for å redusere lusepresset på villaksen og redusere risikoen for rømming, sier administrerende direktør Carl-Erik Arnesen i Firda Seafood.
Mens produksjonskostnadene for sløyd pakket laks i snitt lå på mellom 18 og 19 kroner kiloet i 2004, har de steget radikalt etter den tid. Produksjonskostnadene for de store børsnoterte oppdrettselskapene tyder nå på et kostnadsnivå i sjiktet 25-27 kroner kiloet. I perioden har prisene økt på den klart største kostnadskomponenten i fiskeoppdrett, fôret, men det er ikke i nærheten av å forklare den samlede økningen i produksjonskostnader.
Firda Seafoods administrerende direktør Carl-Erik Arnesen er klar på hva han mener er årsaken til kostnadsøkningen.
– Nytek, sier han. – Alt arbeidet for å kvalitetssikre og forsterke oppdrettsanlegg og utstyr. Masse konsulentarbeid, målinger og beregninger, og konkrete investeringer og forbedringer i utstyr.
– Ukentlige lusetellinger, økt rapportering. IK-Akva, mye dokumentasjon og revisjoner fra myndighetene, fortsetter han. – Stadige avlusinger på lave lusenivåer. Mange oppdrettere snakker om mellom 1,50–2,00 kr/kilo for dette arbeidet, sier Arnesen til iLaks.
– Brakklegging og smittehygienisk arbeide og lønninger. Lønnsnivået har vel økt med over 50 prosent de siste ti årene, fortsetter han.
Grieg Seafood Finnmarks regiondirektør Håkon Volden er enig med Arnesen, men vektlegger fôrprisen enda mer.
– Hovedårsaken er fiskefôr, cirka 50 prosent. Øvrige kostnader skyldes nye og strengere krav fra myndighetene, deriblant Nytek og som har ført til økte investeringer. I tillegg er lønnskostnaden økt, dykkerkostnader, avlusning og lignende, sier Volden til iLaks.