Fylkesmannen i Hordaland har sammen med Direktoratet for naturforvaltning og Voss kommune tatt initiativ til en 10-årig redningsaksjon for vossolaksen. Som en del av dette åpnet Bolstadelva Grunneigarlag for forskningsfiske i forrige uke, melder Bergensavisen.
– Nå jobber vi med å registrere all laksen som finnes her. Hvilken type laks, hvor stor den er og hvor gammel den er, forteller Knut Horstad ved Bolstadelven Grunneigarlag, som er ansvarlig for å administrere forskningsfisken.
Hittil i Bolstadelven har fiskerne fått 60 laks på en uke, hvorav seks ble avlivet grunnet snutemerking for å identifisere fisken.
– Det er kjempebra, helt vanvittig, utbryter Horstad entusiastisk.
Med sitt lange sjøopphold og sin store størrelse står vossolaksen i særklasse når det gjelder Atlantisk laks på verdensbasis.
Undersøkelser fra 1990-tallet viser at bestanden ikke har tatt seg opp igjen, og redningsaksjonen er derfor et viktig ledd for å bygge opp igjen laksebestanden.
Mikael Frödin fra Uppsala Sverige er en ivrig pådriver for forskningsprosjektet og har akkurat fått en laks på kroken når BA møter han ved elvekanten.
– Oppdrettsnæringen dreper fiskeyngelen i Bogstadelven, sier han og peker på en parasitt på laksen han nettopp har dratt opp fra land. Han forteller at det tidligere kom tilreisende fra hele verden for å oppleve den klassiske lakseelven.
– Den gang var det vanvittig mye laks her. Bolstadelven er mer enn bare en elv, sier fiskeren.
– Nå finnes sjansen for å reparere. Vi må la fisken gyte for å beholde fiskebestanden, sier han om vossolaksen som har vært fredet siden 1992.
Ved neste høl står Olly Alston fra Skottland og fisker fredelig for seg selv. Han fikk napp i går og hev laksen i elven igjen etter «catch and release-prinsippet» alle ved Bolstadelven må følge. Å slippe laksen uti elven igjen har han ingenting imot.
– Dette er mer enn gøy, det er en lidenskap, sier Alston.
– Vi visste at det kom til å være mye laks der nå, sier Atle Kambestad.
Fiskeforvalteren ved Miljøvernavdelingen til Fylkesmannen forteller at siden det er satt ut smålaks i elven, var det forventet at fiskebestanden økte.
– Men det er jo en kunstig situasjon. Om to-tre år vil vi kunne se om villaksen klarer seg, om de påvikrningsfaktorene som gjorde at vossolaksen forsvant er borte. Men forsøket virker og det er viktig, selv om den store laskebestanden nok er midlertidig, sier Kambestad.
Geir Ove Henden ved Voss Klekkeri har vært involvert i redningsaksjonen for å redde vossolaksen fra utryddelse i lang tid.
Han tør ikke å spå når Bolstadelven kan åpne for normal fiske.
– Det er for tidlig å si. Men kultiveringen virker og det er veldig kjekt, forteller Henden.