– Femten grader i vannet hele året

803

Vakthavende Alf Henriksen ved Grieg Seafoods settefiskanlegg i Adamselv skamroser resirkuleringsteknologien. – Det har vært suksess både her og på sjøen. Vi kjører ti til femten grader i vannet hele året. Vi bruker mindre energi, siden vi bruker vannet flere ganger. Særlig om vinteren. Da merker vi klimaet her i høye nord, sier han og gliser.

Det er store dimensjoner over det nye påvekstanlegget til Grieg Seafood i Adamselv ved Laksefjorden i Finnmark. I det enorme nybygget står to lange rekker med vanntanker med 16 meter i diameter og fire meter i dybde. I tankene svømmer titusenvis av 200 grams smolt. Smolten produseres ekstraordinært stor for å kutte ned tiden i sjøen.

029 026

031 028

– Vi sender aldri fisk som er mindre enn 60 gram. Det er stor smolt, supplerer Henriksen.

037 038

Påvekstanlegget er helt nytt.

– Det er et halvt år gammelt. Det er ikke helt innkjørt enda, sier han. I likhet med settefiskanlegget som ligger like ved er påvekstanlegget basert på resirkuleringsteknologi.

018 021

016 017

– UV-filteret dreper bakterier og renser vannet ved hjelp av UV-stråling. Alt vannet som kommer inn går gjennom det filteret der, sier Henriksen og peker. Deretter går vannet gjennom et såkalt bio-filter.

– Et  biologisk filter, omdanner rett og slett driten til ufarlige stoffer. Amonia og nitritt omdannes til nitrat, forklarer Henriksen. Han legger ikke skjul på at han trives godt med dette arbeidet.

Settefiskanlegget produserer kun laks. Det selges ikke ut av konsernet.

– Vi klarer ikke produsere nok. Alt går til Grieg, sier han.

014 025

Historisk har det vært få smoltanlegg i de nordligste fylkene. Mye fisk, av varierende kvalitet, har vært hentet sørfra.

– Her er vann nok. Men vi minker kostnaden på vann og varme ved å bruke resirkuleringsanlegg. Jeg hører det er flere som er i ferd med å bygge nå.

Henriksen tar ikke eksakt antall fisk i anlegget på stående fot.

– Vi har konsesjon for fire millioner, jeg er ikke sikker. Jeg bryr meg ikke så mye om tall, jeg bryr meg bare om fisken, sier han. Det er det ingen grunn til å tvile på.