Stigende pristrend for fiskefôr

1089

Prisene for fiskefôr har steget med 23 prosent siden 2007. Trenden synes klar for veien videre: Prisene skal videre oppover.

Prisene for fiskefôr har lagt på seg med 1,66 kroner per kilo, eller 23 prosent, de siste seks år. Det viser beregninger som iLaks har gjort. Fôrprisene er basert på fôrleverandør EWOS’ omsetning fordelt på solgt kvantum fiskefôr. I denne beregningen skilles det imidlertid ikke mellom funksjonelt fôr, smoltfôr, startfôr, medisinfôr, fôr til kveite, laks eller torsk, men det viser den samlede oppnådde gjennomsnittspris for alt EWOS-fôret i perioden. Basert på kvartalsrapportene til BioMar-eier Schouw, er BioMars fôrpriser direkte sammenlignbare med EWOS’. 
Kilde: EWOS

Kilde: EWOS

Fra bunnoteringene for fôret i første kvartal 2008, er prisstigningen enda kraftigere. På de fem følgende år har fôrprisene steget med 2,27 kroner kiloet. Som en kan se av prisgrafen, er pristrenden stigende. Dette underbygges av stigende priser for råvarene. Det viktigste råstoffet i fiskefôret er fiskemel. Fiskemelprisene er nær firedoblet siden 2005.

Kilde: Copeinca
Kilde: Copeinca

Fiskefôr er i særklasse den viktigste kostnadskomponenten i oppdrett av laksefisk. Fôret står for over halvparten av kostnadene ved å produsere fisken.