Identifiserer russisk laksekartell

690

Føderale russiske konkurransemyndigheter (FAS) mener russiske lakseimportører sammen med veterinærmyndighetene Rosselhoznadzor har inngått en konkurransehindrende avtale  om inførsel av laks og ørret fra Norge, rapporterer russiske Forbes.

Kartellet involverer en gruppe personer i virksomhetene Russian Sea, Russian Fish Company, Severnaya og Atlant-Pacific. Disse selskapene er funnet å ha brutt regler om vern av konkurranse ved kartelldeling av råvaremarkedet, skriver Forbes. I tillegg er de nevnte selskaper mistenkt for å være engasjert i ulovlig samordning av økonomisk aktivitet.

– Alle lovbrytere vil bli gitt ordre om å stoppe brudd på konkurranselovgivningen, melder FAS. – Blir et selskap funnet skyldig i å ha brutt antitrust-lovgivningen, blir de holdt ansvarlig i form av bøter, lover nestleder for FAS Russland Alexander Kanev.

Kanev sier videre at FAS gjelder dette også for det russiske innenriksdepartementet og vil ta opp spørsmålet om en straffesak etter paragraf 178 i straffeloven (å hindre, innskrenke eller eliminere konkurranse) mot enkeltpersoner i kartellet. Han sa videre at det også vil bli tatt initiativ til å reise straffesak mot tjenestemenn i veterinærmyndighetene Rosselkhoznadzor etter paragraf 286 i straffeloven (om misbruk av makt).

I gruppen av mistenkte selskaper er Russian Sea som er kontrollert av Maxim Vorobiev og Gennady Timochenko, som er på niendeplass over de 200 rikeste forretningsmenn i Russland.