Det er søndag formiddag, men NSL-sjef Svein Reppe åpner lokalene for iLaks. Vegg-i-vegg med fasjonable Britannia Hotel i Trondheim kjemper han og fem andre for å styrke rammebetingelsene for norsk sjømatnæring.
Norske Sjømatbedrifters Landsforening, gjerne forkortet NSL, jobber utrettelig for å bedre rammebetingelsene for norske sjømatbedrifter. Organisasjonen holder hus i Dronningens gate sentralt i Trondheim. Ærverdige Britannia Hotel er nærmeste nabo. NSL-sjef Svein Reppe byr iLaks’ syklende reporter på kaffe og ferskpresset appelsinjuice på sitt kontor i sjette etasje.
– Vi er både komplementerende og konkurrerende med FHL. I de aller fleste saker står vi skulder ved skulder med FHL, sier Reppe, og viser til Sunset review-saken. – Der jobbet vi sammen som én organisasjon. Alle fem dommerne stemte for oppheving av straffetoll for hel fersk norsk laks til USA.
NSL er gjerne profilert som småbedriftenes talsmann og forkjemper. Den kjøper ikke Reppe fullt ut.
– Det er en sannhet med modifikasjoner. Vi har stort sett de ikke-børsnoterte som medlemmer. Men vi har også store foredlingsbedrifter som Norsk Sjømat som medlemmer, påpeker han.
– Men vi er kostnadseffektive. Vi er bare seks mennesker. Vi synes vi gjør mye med lite ressursbruk, sier han, og fremhever særlig én aktuell sak: – Vi var veldig aktiv i saken mot Hardangerfjordforskriften.