80 prosent av laksen som spises i Kina, Taiwan og Vietnam serveres rå, som sushi og sashimi. Selv om laksekonsumet vokser hurtig i de tre landene, er det fortsatt på jomfruelige stadier.
Som for nesten alle andre varer er det et enormt potensial for laksesalget til Kina og de omkringliggende land Taiwan og Vietnam. Så langt har imidlertid volumene vært ganske moderate og forbruksmønsteret ganske annerledes enn i Europa og Nord-Amerika, skriver meglerhuset Nordea Markets i en sektoroppdatering for laks tirsdag.
Konsumet i Kina er hovedsaklig i de største byene som Beijing, Shanghai og Hong Kong. I følge en rapport fra Norges Sjømatråd er forbruket 80 prosent rå fisk (sushi og sashimi). Forbruket er igjen fordelt 80/20 mellom dagligvarehandel og foodservice (HoReCa-segmentet, hotel, restaurant og catering – red.anm.), fremgår det av rapporten.
Importen er for det meste fersk flybåren fisk som passer best for sushi-segmentet. Trenden i Kina og Hong Kong er at den voksende middelklassen har råd til dyrere mat. Flyselskaper øker også sin lastekapasitet for å fly inn fersk frukt og grønnsaker fra omkringliggende land i tillegg til å etterspørre mer fersk laks fra Europa.
Fra 2006 til 2013 (årsestimat) har Kina, Hong Kong (egen tollsone), Taiwan og Vietnam økt sin import av norsk laks fra i underkant av 20.000 tonn til i overkant av 60.000 tonn. Fordeles dette på landenes samlede befolkning på i overkant av 1,5 milliarder, er konsumet av norsk laks på jomfruelige stadier.
Sagt på en annen måte, hvis disse landene hadde spist samme kvantum som amerikanske konsumenter (ett kilo per år), så hadde det slukt unna mer enn hele Norges samlede lakseproduksjon. Med god margin.
Industrikilder i regionen forventer 20-30 prosent årlig vekst i importen av fersk laks i årene fremover, skriver Nordea i sin rapport.