Tapte 234 mill på åtte uker

709

I løpet av to måneder i 2011 tapte Ivar Holmefjord nesten en kvart milliard kroner. – Jeg tok ikke høyde for psykologien i markedet, sier Holmefjord til Bergens Tidende. Det er første gang han snakker ut om nedturen.

Ivar Holmefjord, som har doktorgrad i kveiteoppdrett og tjue års erfaring som fiskeforsker, har i løpet av de siste årene bygd opp en særdeles lønnsom virksomhet basert på handel med laksekontrakter – en form for «veddemål» om hvordan prisene vil utvikle seg, som man enten tjener eller taper penger på. Ved utgangen av 2010 er egenkapitalen i selskapet Real Salmon AS på 110 millioner kroner.

I mai begynner lakseprisene å falle. Markedet gripes av panikk. I løpet av to måneder går lakseprisene fra 42 til 25 kroner per kilo, en nedgang på 40 prosent.

For Ivar Holmefjord er løpet kjørt. Ikke bare forsvinner verdiene han har bygd opp. Plutselig sitter han med en svimlende gjeld. Frem til april/mai hadde selskapet gode resultater og solid egenkapital. Ved utgangen av juni var det samlede tapet på 234,5 millioner kroner, ifølge borevisor.

Holmefjord prøver å komme seg ut av kontraktene, men i det katastrofale markedet er mulighetene til å snu posisjonene begrenset. Han prøver å få en ordning med kreditorene, men mislykkes. I november tar han selskapet sitt til skifteretten. Samlet gjeld ble da opplyst å være på nesten 129 millioner kroner.

Holmefjord handlet ikke bare med laksekontrakter gjennom selskapet sitt. Han handlet også privat. Siden høsten 2010 hadde han overført midler til seg selv uten at det var stilt sikkerhet, og uten at det forelå noen skriftlig avtale, ifølge borevisor. Ved konkursen utgjorde lånet 34,1 millioner kroner.

«Det kan virke som om store deler av tilgjengelige midler i selskapet ukritisk ble overført til Holmefjord privat», skriver borevisor Espen Nymark Andersen i sin beretning.

Real Salmon AS investerte også i aksjer – hovedsakelig i oppdrettsselskap. Dermed var han dobbelt eksponert for de dramatiske omveltingene i markedet. Det voldsomme prisfallet på laks – det største som noengang er registrert – fikk lakseaksjene til å synke som steiner.

Ivar Holmefjord kjenner seg ikke igjen når han fremstilles som en finansakrobat. Selv understreker han at virksomheten var tuftet på vitenskapelige analyser. Som forsker hadde han vært med og utviklet en modell for å beregne produksjonen av norsk laks. Det var videreutviklinger av denne modellen han brukte for å predikere lakseprisene.

Temperaturer i sjøen, yngelutsett, fôrforbruk, slakting per uke – all tilgjengelig informasjon ble matet inn i dataprogrammet. Dermed kunne Ivar Holmefjord – med forbløffende presisjon – beregne hvor mye laks som til en hver tid ville være tilgjengelig i markedet. Han gikk seirende ut av «veddemålene» om lakseprisene gang etter gang, i 2008, 2009 og 2010.

Men risikoen var høy. Ved utgangen av mai 2011 var Real Salmon AS involvert i handel med laksekontrakter på tilsammen 33.525 tonn. En endring på pluss eller minus en krone på kiloet ville gitt gevinst eller tap på over 33 millioner kroner.

Han mener at suksessen ikke gikk han til hodet, slik at han ble overmodig.

– Jeg vil ikke si det. Omfanget var stort, men det var et marked som jeg trodde jeg hadde kontroll på, og som hadde ligget stabilt i femten måneder. Kontraktene for 2011 var kjøpt i 2009 og 2010. Planen var å avikle handelen med laksederivater i 2011. I 2012 hadde jeg beregnet av utbudet av laks ville bli så stort at prisene ville falle, sier Ivar Holmefjord til BT.

– Hvis oljeprisen skulle falle tilsvarende – er da alle som handler med olje gamblere? I så fall er det veldig mange som havner i den kategorien, sier han.

Mest sannsynlig var frykt for prisfall med på å utløse historiens største laksenedtur. Prisene hadde lenge vært høye, og merdene i Chile var breddfulle. Aktørene var redde for at markedet skulle oversvømmes av billig, chilensk laks.

– Når markedet har panikk, er det ekstra farlig å vite at det ikke er grunn til det, sier Holmefjord. – Jeg var sikker på at prisene ville normalisere seg, ut fra tilbud og etterspørsel. Min feil var at jeg ikke hadde tatt høyde for at markedspsykologien totalt kan overskygge realitetene. Økningen i chilensk eksport til EU i hele 2011utgjorde ikke stort mer enn èn dags norsk slakting i desember 2011.

Da det sto på som verst hadde han ikke tid til å reflektere over det som skjedde. Han beskriver hvordan han prøvde å ordne opp, med ryggen mot veggen, låst i prosessen fra dag til dag. Han føler ikke bitterhet når han tenker på den store formuen han bygde opp, og som forsvant så raskt.

– Nei, det kommer det ikke noe godt ut av. Nå gjelder det å snu blikket fremover, sier Holmefjord.

I dag er han lærer på videregående skole, og underviser i akvakultur og biologi. Det liker han godt.

– Det er fint å bruke kunnskapen til noe annet enn investeringsformål, sier han med et lunt smil.