– Usikkert hvor mye giftstoffer laksen inneholder

603

VG slår idag stort opp helserisiko ved å spise oppdrettslaks. Spesiallege Anne-Lise Bjørke Monsen ved klinisk institutt på Haukeland Universitetssykehus i Bergen fraråder flere grupper å ha oppdrettslaks i sitt kosthold overhodet.

– Jeg anbefaler ikke gravide, barn eller unge å spise oppdrettslaks. Det er for usikkert både hvor mye giftstoffer laksen inneholder og hvordan disse stoffene påvirker barn, unge og gravide, sier Bjørke Monsen til VG.

Hun viser til de såkalte persistente organiske miljøgiftene (POP-er), som laksen fôres med i oppdrettsanlegget, og mener disse er skadelig for unge kropper – spesielt spedbarn.

Bjørke Monsens påstand står i skarp kontrast til det norske helsemyndigheter gir av råd, som sier at giftstoffene er godt under de tillatte grensene. 

– Det finnes stoffer i oppdrettslaks som det ikke er fastsatt grenseverdier for, det betyr bare at man ikke har tilstrekkelig kunnskap om disse og om de også kan være potensielt skadelige stoffer. Vi mener det er nødvendig med en føre-var-tankegang.

– Miljøgiftene som det her er snakk om gir permanente skader på organismen og er assosiert med autisme, ADHD, forstyrrelser i immunsystemet og i hormonsystemet, sier hun til VG.

Kvalitetsjef Henrik Stenwig i FHL tar påstandene i dagens VG med stor ro.

– Vi må ta slike opplysninger til etterretning. På de konklusjonene myndighetene har gjort, med basis i den kunnskapen som foreligger, så er det sunt for alle å spise oppdrettslaks, sier direktør for helse og kvalitet i Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening, Henrik Stenwig, til VG