Næringsminister Trond Giske har avvist Marine Harvests Cermaq-bud som for lavt, og vil heller legge til rette for en helnorsk løsning. Samtidig ringer aksjemeglerne til Deutsche Bank sine kunder på begge sider av Atlanteren for å finne et høyere – utenlandsk – bud.
Den politisk uspiselige kyprioten John Fredriksen er blitt et hår i suppen til Regjeringen den travle sommeren før stortingsvalget 2013. Nå syter han ikke bare på formueskatt og rammebetingelser for shipping, nå har han, via sitt eierskap i verdens desidert største fiskeoppdretter, lagt 9,9 milliarder kroner på bordet for statens eget oppdretts- og fôrselskap Cermaq.
Det er utvilsomt et paradoks at den rød-grønne regjeringen slår hånden av norsk-kyprioten Fredriksen, og samtidig lar Cermaq hyre en tysk storbank til å jakte en høyere byder – i utlandet.
Det foreliggende bud på 8,6 aksjer i Marine Harvest pluss 53,25 kroner per aksje i Cermaq, har i skrivende stund en verdi på 105,28 kroner. Det er vesentlig lavere enn hva Oslo Børs idag priser Cermaq-aksjen til (109,50 kroner). Meldingen fra finansmarkedet er klar: Det kommer et høyere bud. Hvor det kommer fra er ikke så interessant.
Men, rent politisk, er det bedre med et britisk private equity-firma, en kinesisk matdistributør eller et amerikansk hedgefond som eier av Cermaq? Hvor mange flere kronestykker per aksje må de eventuelt hoste opp enn det bergensbaserte Marine Harvest allerede har gjort?
Cermaqs finansielle rådgivere og politiske lobbyister jobber på høygir for å tilrettelegge for en helnorsk løsning. Austevoll Seafood/Lerøy Seafood Group og SalMar/Kverva er sentrale brikker i dette spillet. Det er et tøft løp. Den bitre realiteten er at disse ikke er i nærheten av å matche Marine Harvest overlegne finansielle kapasitet. De er ikke sterke nok. Storeierne i de nevnte selskapene, Helge Møgster og Gustav Witzøe, er neppe interesserte i å la sitt eierskap vanne nok ut til at det er realisme i disse spekulasjonene.
Marine Harvests storeier, styre og administrative ledelse har vært ute en vinternatt før. Det var en kalkulert risiko de tok da de i slutten av forrige uke overrasket finansmarkedet med å legge inn et bud som var vesentlig lavere enn markedsforventningene. De er kremmere og har gjort hjemmeleksen sin. Også Marine Harvest kan sin Ole Brumm. De vil ta over Cermaq og samtidig betale minst mulig: Ja takk, begge deler.