Adresseavisen melder idag at det nå jobbes under høytrykk for å stable på beina et helnorsk alternativ til John Fredriksen-kontrollerte Marine Harvests varslede oppkjøpsbud på Cermaq.
Adresseavisen vet at hovedingrediensen i en slik løsning skal være SalMar, eventuelt i kombinasjon med Lerøy i Bergen. De gode hjelpernes engasjement skyldes at et salg av Kyst-Norges «arvesølv» til en norskkypriotisk skatteflyktning, nemlig John Fredriksen, framstår som uspiselig for de rødgrønne regjeringspartiene, særlig i et valgår.
Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti har allerede flagget sin skepsis, og Adresseavisen vet at sentrale maktpersoner i Arbeiderpartiet tenker det samme. Ønsket om å beholde Cermaq på norske hender er sterkt også i andre partier.
– Det er flere enn meg i Fremskrittspartiet som er opptatt av å beholde nasjonalt eierskap til betydelige deler av norsk havbruksnæring, sier stortingsrepresentant Tord Lien fra Sør-Trøndelag Frp til Adresseavisen.
Fredriksen er verdens suverent rikeste nordmann. Samtidig er han kjent for å ha et problematisk forhold til byråkrati og politisk styringsiver i gamlelandet. Skepsisen er i høyeste grad gjensidig.
– Det ville være en politisk katastrofe å selge Cermaq til Fredriksen, sier en velinformert kilde.
Det store spørsmålet er hvorvidt det er mulig å stanse multimilliardæren. Foreløpig har næringsminister Trond Giske (Ap) vist til at budet er for lavt, men Marine Harvest har varslet et nytt og høyere bud i løpet av uka.
I eierskapsmeldingen fra 2011 skriver Giske dessuten at staten kun har forretningsmessige interesser i Cermaq. Det gjør det krevende å begrunne et nei dersom andre storaksjonærer i Cermaq ønsker å slå til på et forhøyet bud.
Skal SalMar og deres støttespillere greie å danke ut Fredriksen, må løsningen gi minst like mange kroner i kassen for statens medaksjonærer i Cermaq. Dernest må Salmar/Lerøy, eventuelt i samarbeid med staten, greie å stable på beina en troverdig finansieringsløsning.
En mulighet som blir nevnt, er at staten bruker de fem milliardene fra Cermaq-salget til å kjøpe seg inn i Salmar og/eller Lerøy. En annen mulighet er at frøyværingene selger det Cermaq-eide fôrselskapet EWOS og kanskje deler av oppdrettsvirksomheten. En tredje mulighet er at Salmar og Lerøy kun overtar Cermaqs oppdrettsanlegg i Norge.
– Jeg er bekymret for å plassere alle eggene i én kurv. Jeg ønsker meg en norsk løsning, kommenterer Giske-venn og fylkesordfører i Sør-Trøndelag, Tore O. Sandvik (Ap).