Miami-prisene flater ut

623

Prisene for ferske chilenske laksefileter har flatet ut, etter å ha sett en eksplosiv vekst i årets første måneder. Prisene for canadisk hel laks følger lojalt etter.

De såkalte Miami-prisene, nærmere bestemt prisene for fersk flybåren chilenskprodusert filet av atlantisk laks, har hatt en heftig start på året. Fra et nivå like under syv dollar per kilo i begynnelsen av januar, har prisene steget over 50 prosent. Etter at prisene nådde 10,50 dollar per kilo i løpet av mars, har imidlertid prisveksten flatet ut. Det viser en presentasjon utarbeidet av meglerhuset Pareto Securities.

Miami2

Økt tilbud og tilgjengelighet av chilensk laks, samt motstand fra etterspørselssiden i takt med stigende priser har spilt sentrale roller i prisdannelsen. Prisoppgangen til tross, det er fortsatt et stykke igjen til de høydene en opplevde i 2011. Da ble chilenske laksefileter handlet opp mot 13 dollar kiloet FOB Miami.

Prisene for hel laks, primært forsynt av canadiske oppdrettsanlegg, har hatt en lignende prisutvikling som filetene. Prisene for hel, sløyd laks har klatret fra cirka 4,80 dollar kiloet og nærmer seg nå åtte dollar per kilo. Prisene er naturligvis ikke direkte sammenlignbare, grunnet forskjellig bearbeidingsgrad.

Canada

Mens chilenske lakseeksportører sender sine ferske fileter med fly fra Santiago og Buenos Aires til Miami, går mesteparten av den canadiske helfisken på lastebil fra pakkeriene til sluttkunder over hele det nordamerikanske kontinentet.