Fiskeolje over 3.000 dollar

1302

Prisene for fiskeolje har klatret til all time high. Mens den mest omsatte varianten, såkalt aqua grade olje, omsettes til 2.550 dollar/tonnet, har høyraffinert olje rettet mot menneskekonsum rundet 3.000 dollar tonnet.

Markedet for høyraffinert omega-3 olje, primært rettet mot markedet for kapsler, tran og lignende helsekostprodukter, opplever svært sterk vekst. I første kvartal er det blitt oppnådd priser på 3.000 dollar tonnet for såkalt omega-3 grade olje FOB Peru. Det viser den siste kvartalpresentasjonen til Copeinca. Prisen innebærer en premie på 450 dollar tonnet sammenlignet med høyvolummarkedet av fiskeolje som primært går til fôr til oppdrett av feit fisk som laks, ørret og tunfisk. Dette markedet sluker unna omlag 80 prosent av Perus fiskeolje.

Prisene har holdt seg stabil på dette nivået, siden det er lite fiskeolje tilgjengelig, opplyser Copeinca.

Kilde: Copeinca
Kilde: Copeinca

Copeinca oppgir priser FOB Peru. Det vesentligste av fiskeoljen skipes over Stillehavet til Asia eller over Atlanteren til Europa. Etter det iLaks erfarer, er fraktkostnadene på shipping anslagsvis 100-150 dollar tonnet til disse markedene. Fiskeoljeprisene har blitt mer enn femdoblet det siste tiåret.