Venter på nytt Marine Harvest-bud

535

De få meglerhusene som ikke har oppdrag for enten a) Marine Harvest, b) Cermaq eller c) Staten begynner å snevre inn forhåndstipsene for hva Marine Harvests endelige og mulig forbedrede bud på Cermaq vil være. Mye tyder på at Marine Harvest kan få hånd om en romslig aksjepost hos konkurrenten.

Cermaq-aksjen fikk seg en skikkelig luftetur tirsdag. Før Oslo Børs innførte børspause i forbindelse med dagens generalforsamling vaket den helt nede på 102 kroner, før den, etter at milliardemisjonen ble blokkert, skjøt opp til 113,50 kroner. Finansmarkedet vedder med andre ord på et saftig løft fra det tidligere indikerte bud på 105 kroner.

Blant de fiskeanalytikerne som ikke er i karantene i forbindelse med denne transaksjonen (og det er ikke særlig mange) ligger flere i sjiktet mellom 115-117 kroner. Før Marine Harvests generalforsamling om to dager, er det der majoriteten av forhåndstipsene ligger.

Når en hensyntar at den dominerende andel av aksjonærene i Cermaq (justert for Staten og Marine Harvest) er gevinstsugne fondsforvaltere som har gevinster på over 30 prosent i Cermaq-aksjen så langt i år, er det ikke utenkelig at Marine Harvest fort kan få hånd om mange Cermaq-aksjer. Kanskje så mye som 30-40 prosent av selskapet. Det kan holde til negativ kontroll (33,3 prosent). Det kan også bety at Marine Harvest, med et godt bud, faktisk kan utfordre Statens eierposisjon – i  god tid før valget.

«Drift av fiskeoppdrett bør ikke være et statlig ansvar, det løser andre aktører langt bedre :-)», tvitrer Ketil Solvik Olsen tirsdag. Solvik Olsen er finanspolitisk talsmann for Fremskrittspartiet. Med i underkant av fire måneder igjen til stortingsvalget er det vel så viktig å lytte til Solvik Olsen som til næringsminister Trond Giske, når det gjelder Cermaqs fremtidige eierskap.