Søker utfordringer og karrieremuligheter

1227

De er unge, snart ferdigutdannede og søker jobber i havbruksnæringen. iLaks har snakket med fire studenter ved Universitetet i Nordland om hva de mener er viktigst i sitt valg av fremtidig arbeidsgiver. Og lønn er slett ikke det viktigste.

– For meg er det viktig å kunne stige i gradene samtidig som man får nok og passelige utfordringer. Muligheter for å stimulere ambisjonene. Det må være rom for prøving og feiling. Det er viktig å bli utfordret slik at arbeidslysten og motivasjonen blomstrer, sier Erlend Vassbotten (23). Han studerer Havbruksdrift og ledelse ved UiN. Han har tidligere en bachelorgrad innen økonomi og administrasjon fra Handelshøyskolen BI.

Erlend Vassbotten
Erlend Vassbotten

– Det ønskes at lønnen er konkurransedyktig, men lønn er ikke den viktigste faktoren. Jeg har lest at unge burde være frempå og sette større krav til lønnen. I mine øyne er dette feil strategi. Som ung har jeg troen på å være ydmyk og jobbe hardt, men samtidig vise at du vil opp og frem, slik at arbeidsgiver vil belønne deg deretter – det er da en forutsetning at det er mulig å stige i gradene og få tildelt ansvar for de som har et ønske om det, sier sunnfjordingen Vassbotten.

– I sammenheng med jobbsøking verdsetter jeg høyt en bedrift som tenker langsiktig som samtidig tør å gi rom for prøving og feiling i starten, sier Rasmus Husby Larsen (22). I likhet med studiekamerat Vassbotten har han tidligere arbeidserfaring fra oppdrett av matfisk.

Rasmus Husby Larsen
Rasmus Husby Larsen

Han vurderer lønn som viktig, men ikke avgjørende for valg av arbeidsgiver.
– Lønn er nok innenfor topp fem på kriterielisten, men langt i fra det som er viktigst. Jeg legger ikke skjul på at en bedrift som ønsker å ta over studielånet mitt i bytte mot kontinuitet er en ”god deal”, sier Husby Larsen som kommer fra Leka i  Nord-Trøndelag.

Kristine Belt (23) fra Tysnes i Hordaland satser også på jobb i oppdrettsnæringen, og hun studerer også Havbruksdrift og ledelse. Fra før har hun fagbrev i akvakultur, samt arbeidserfaring fra oppdrett av settefisk.

Kristine Belt
Kristine Belt

– Det er viktig at bedriften jeg ønsker å søke hos gir arbeidstakere muligheter for faglig utvikling, og der man blir tatt med i prosesser som angår egen arbeidshverdag, sier hun. – For meg er lønn er mindre viktig enn ting som arbeidsmiljø og at man trives med sitt arbeid, men lønnen bør være på et nivå som gjør den konkurransedyktig i sammenlignet med andre i næringen og andre næringer.

Tidligere gardist og lokalpolitiker i hjembyen Florø, Fredrik Helland (23), studerer Eksportmarkedsføring ved UiN. Han søker utfordringer i sin jobb.

Fredrik Helland
Fredrik Helland

– Det viktigste i valget av arbeidsgiver er muligheten til å få og ta utfordringer. En bedrift som er fleksibel, aktiv og gir rom for meg som ansatt til å vokse faglig og som person, mener han. Helland er klar på hva som betyr noe i sin fremtidige jobb. – Lønn er ikke viktigst. Viktigere er et godt arbeidsmiljø, spennende utfordringer og mulighet for å utvikle seg selv.

Felles for de fire er at de har valgt å studere i Bodø, på Universitetet i Nordland. Tre av fire studerer havbruksdrift og ledelse.

– Fordelen ved studieretningen er at man har fag i et vidt spekter, og at mange som går på studiet har praktisk erfaring gjør at man drar faglig nytte av hverandre. Bodø som studiested ligger praktisk til med mange store oppdrettsbedrifter i området slik at man har mulighet for ekskursjoner og bedriftsbesøk, sier Belt.

Hun får støtte fra Vassbotten.

– Den klare styrken med studieretningen er at den fokuserer sterkt på kunnskap rettet direkte mot næringen. Ikke bare på produksjonsplan, men også økonomi og ledelse. I samband med interessen som trigges får man en forståelse av bransjens dynamikk. Alt i fra elementære produksjonsstrategier for fiskehelse til hvordan produksjon påvirker priser i markedet. Det er også god kommunikasjon mellom næringslivet og studiestedet slik at det åpnes dører for de som ser for seg en karriere i oppdrettsbransjen. Ettersom det er relativt få som studerer ved denne studieretningen og det spås vekst i næringen på sikt, har jeg tro på at vi vil være ettertraktet i jobbmarkedet i fremtiden.

– En av de sterke sidene ved havbruksdrift og ledelse er at studiet er næringsrettet og har en bred og fin miks av biologi, økonomi, ledelse og jus. Man berører mange relevante emner. At det tilrettelegges for 15 ukers utenlandspraksis er en god nok grunn i seg selv til å gå dette studiet, poengterer Husby Larsen.

– UiN i Bodø har et stort fagmiljø, og studentene her representerer i stor grad det hva jeg tror er mye av fremtiden i norsk sjømatnæring. Her er mulighetene for å få kunnskap om og skape et nettverk i næringen. Dette er to viktige faktorer for at dette er et godt studiested, sier Fredrik Helland.