– Dette handler om finansiering

537

Cermaqs finansdirektør Tore Valderhaug er klokkerklar på hva all Marine Harvests retorikk og angrep på Cermaq og Copeinca gjelder: – Dette handler om finansiering og en veldig stor transaksjon. Og den transaksjonen er Cermaq. Det handler om å få finansiert den til lavest mulig pris. Alt annet er støy.

– Dette er ingen fusjon – det er et klassisk oppkjøp, sier Valderhaug om Marine Harvests bud på Cermaq under presse- og analytikerpresentasjonen på Dirdal mandag.

– Det er feil at Copeinca bare dekker en del av EWOS’ råstoffgrunnlag. Hvis vi samler alt torskeavskjær i Norge, utgjør det en fjerdedel av råvaregrunnlaget for Copeinca. Vi tror dette er en verdiskapende transaksjon for våre aksjonærer.

– Å stemme ned forslaget ved generalforsamlingen betyr ikke nødvendigvis en sammenslåing med Marine Harvest, sier han og viser til at Cermaqs hovedaksjonær mener prisen på Cermaq-aksjene er for lav.

Valderhaug legger ikke skjul på at det har vært mange og hyppige samtaler mellom Cermaq og Marine Harvest i forbindelse med konsolidering

– Vi har jobbet med dette i mange år og vi fhar diskutert synergier. Jeg tror dere kan anta at dette har vært en prosess over mange år, helt siden Cermaqs børsnotering.

Valderhaug estimerer tre milliarder kroner i synergier med en sammenslåing med Marine Harvest. Både ved beregning av nåverdier, P/E og EV/EBIT-multipler.