Får 600 kroner per avis

474

Avisen Fiskeribladet Fiskaren mottok i fjor cirka 600 kroner i subsidier per avisabonnement. I likhet med majoriteten av landets papiraviser, har Fiskeribladet Fiskaren opplevd et dramatisk fall i abonnenter de siste årene.

Den bergensbaserte papiravisen feiret nylig sin 90-årsdag. Blant gratulantene var Staten, som gir avisen 4,5 millioner kroner i pressestøtte. Avisopplaget til Fiskeribladet Fiskaren endte på 7.563 betalende abonnenter i 2012, ifølge Medie Norge. Det tilsvarer nesten 600 kroner per avis. I subsidier – av skattebetalernes penger.

I 2006 var det cirka 9.500 betalende abonnenter i avisen Fiskaren. To år seinere kjøpte Fiskaren sin hovedkonkurrent Fiskeribladet, som den gang var enda større i abonnementsmasse. I 2012 var altså abonnementsmassen til den sammenslåtte Fiskeribladet Fiskaren mindre enn hva Fiskaren hadde alene for syv år siden.

– Vi har hatt en dramatisk nedgang på papir de siste årene, likt resten av presse-Norge. Det er en trend som gjelder for de fleste aviser, sier redaktør Øystein Hage i Fiskeribladet Fiskaren.

– Årsakene til at vi har falt så mye er mange. For eksempel viste det seg at mange av Fiskeribladets gamle abonnenter hadde fått den avisen gratis, og det har vært vanskelig å få dem inn igjen. Andre årsaker er blant annet problemfylt distribusjon og fremveksten av konkurrenter. Vi har også mistet noen på grunn av en innholdsendring fra fiskeri til sjømat-innhold, forklarer Hage.

Nedgangen i lesertallene gjør avisen sårbar, og desto mer avhengig av pressestøtte. Med Stortingsvalget fire måneder unna, er det ikke unaturlig å anta at en eventuell ny regjering vil se nærmere på pressestøtten.

– Vi tror også de borgerlige ser verdien av en variert og spredt presse. Vi har derfor tro på at pressestøtten videreføres, selv om vi ikke utelukker at FrP vil få gjennomslag for kutt, sier Hage.

– Ellers ser jeg ikke noe poeng i å spekulere i pressestøttens fremtid. Vi har i imidlertid et håp om at vi får en mer plattform nøytral støtte, slik det er foreslått i regjeringens høringsforslag, sier han.