Dype negative avvik i fôrkjøpene

478

En sammenligning av de ukentlige fôrkjøpene i år mot i fjor viser dype negative avvik. Mye tyder på at trenden fortsetter inn i mai.

En mild vinter og vår ga svært gode vekstbetingelser for fisken i sjøen i fjor. Det har ikke skjedd i år. Vestlandet har sett snittemperaturene ligge under normalen i fem måneder på rad, ifølge nettstedet Yr.no. For Norges kystlinje som helhet er gjennomsnittstemperaturen per uke 18 5,3 grader – mot normalt 6,8 grader, ifølge Lusedata.no. Det er halvannen grad kaldere enn normalt. Så vidt kald sjø slår uheldig ut på fôrkjøpene.

En presentasjon utarbeidet av fôrprodusenten EWOS illustrerer dette – uke for uke. Figuren under viser ukentlige fôrkjøp 2013 versus 2012 – målt i prosent. (Klikk inn på figuren for å blåse den opp).

Kilde: EWOS
Kilde: EWOS

Som en ser har de negative avvikene for mesteparten av våren lagt mellom 21 og 35 prosent. Sannsynligheten for at dette bildet skal endre seg vesentlig i mai er lav.

– Det blir tregt fôrsalg i mai også, det trenger man ikke en gang glasskule for å forstå, kommenterer lakseoppdretter Ola Braanaas på mikroblogg-tjenesten Twitter. – Sørgelig er det jo at Fiskeridepartementet ikke gjør noe, men lar vær og vind råde, legger han til.