Elefanten i glassbutikken

527

Ved å snakke ned Cermaqs fôrstrategi og stille tunge forutsetninger for sitt oppkjøpsbud, har Marine Harvest-styret fremvist en fingerspitzgefühl og politisk teft som savner sidestykke.

30. april brøytet Marine Harvest seg inn på Copeinca-festen til Cermaq, og gjorde det klart at de ville bestemme hvilken musikk som skulle spilles. Cermaq satte seg til motverge, og fikk etterhvert støtte fra huseieren, Staten. Nå er det ikke sikkert Marine Harvest får være med på festen i det hele tatt.

– Det er ikke avgjort, men blir tøft å få det til. Staten gjentar det de har sagt; de støtter Cermaqs planer om å kjøpe Copeinca. Noe annet ville vært overraskende. Jeg tror ikke en femmer eller tier på budprisen endrer konklusjonen, sier en finanskilde på Aker Brygge til iLaks.

Tidligere har Marine Harvest benyttet seg av høyt gasjerte PR-rådgivere med klippekort til Stortingets vandrehall. Det er mulig disse også denne gang har hvisket selskapets styremedlemmer et og annet i øret, men spesielt høyt har de ikke snakket.

019

Idet Cermaqs dominerende aksjonær, den norske Regjering, idag fornyer sin allerede uttalte støtte til Cermaqs vedtatte strategi, har Marine Harvest malt seg inn i et hjørne. At eierskapsavdelingen i Næringsdepartementet gjør nettopp dette kan knapt overraske noen. Tvert i mot, hvis de hadde forlatt det de tidligere har sagt og lovet, ville dette skapt uro og uforutsigbarhet i forhold til hva Staten vil med sitt eierskap i børsnoterte aksjer. Staten sitter på 43,5 prosent av de utestående aksjene i Cermaq. Som om ikke det gir nok tyngde og pondus i beslutningsprosessen, er Folketrygdfondet tredje største aksjonær i selskapet med 5,4 prosent av aksjene.

I utgangspunktet kan en anta at bordet fanger. Hvis Cermaq banker gjennom Copeinca-kjøpet blir Marine Harvest oppkjøpsforsøk fem milliarder kroner dyrere. Marine Harvest har allerede vært klare på at de ikke vil ha Copeinca med på kjøpet. Da faller 105 kroners-budet bort.

Så gjenstår det å se da, om frieren Marine Harvest i så tilfelle dumper sine 5.033.544 Cermaq-aksjer, og sier takk for laget. Eller om de blir sittende og vente til det kommer en ny huseier etter Stortingsvalget i september.