Bundet til masten

619

Det manglet ikke på skeptikere da skipsreder John Fredriksen entret oppdrettscenen sommeren 2005. En ting var de fleste skråsikre på: Han ville ikke bli der lenge.

Forsommeren 2005. Den pressesky tankrederen John Fredriksen kjøper Nordeas eierpost på 48 prosent av det børsnoterte oppdrettselskapet Pan Fish. Kommentatorer i fiskeripressen, både norske og internasjonale, var mange og sikre i sin sak: «Han blir der i max 12-18 måneder», «Det blir en pump-and-dump-operasjon». Det er temmelig nøyaktig åtte år siden nå.

Det var før Fredriksen, med Pan Fish som verktøy, i rask rekkefølge kjøpte opp konkurrentene Fjord Seafood og Marine Harvest, og dannet Nye Marine Harvest – en 400.000 tonns laksegigant. Likevel, skeptikerne var ikke borte. Ikke bare i pressen. Også i finansmarkedet.

– Det har tidligere har blitt stilt spørsmål ved John Fredriksens commitment til MHG. Dette er ikke et tema lenger, skriver Norne-analytiker Anders M. Gjendemsjø i en oppdatering i kjølvannet av budet på Cermaq.

– Gjennom oppkjøpet av Morpol økte Fredriksen eksponeringen på en kurs på 5 kr, nå vil eksponeringen øke ytterligere med en kurs på 6 kr, skriver han videre.

Mens skiprederens engasjementer i tank og tørrbulk har slitt tungt i et marked preget av overkontraheringer, og hovedengasjementet, riggselskapet Seadrill, har mistet noe av dampen, er det oppgangstider for laksen. Cash-utbyttene kommer ikke like hyppig og saftige fra verdens største tankrederi, Frontline, som de gjorde for åtte-ti år siden. Men med prisutsiktene som reflekteres i forward-prisene og fastpris-kontraktene for laks, er oddsene gode for både utbytte og kursoppgang i Marine Harvest de kommende år. Da velger den pragmatiske rederen å følge pengene.