Spektakulært laksekupp

545

Hvis Marine Harvest får tilslaget på verdens tredje største oppdrettselskap, Cermaq, vil resultatet bli en laksetitan med en omsetning på 30 milliarder kroner. Med en halv million tonn laks og en million tonn fôr, kommer selskapet til å bli en maktfaktor i havbruksbransjen.  

Når en skal illustrere størrelsen på det som kan bli historiens største sjømattransaksjon, må en ta frem den store kulerammen. Marine Harvest og Cermaq-datter Mainstream guider selv et slaktevolum på totalt sett 498.000 tonn laksefisk. Det er mer enn tre ganger mer enn nummer to på oppdretterlisten, Lerøy Seafood Group. I tillegg produserer Cermaq datter EWOS mer enn en million tonn fiskefôr på egne fabrikker.

De to storfiskene vil ha samlet sett mer enn 15.000 ansatte spredd på oppdrettsanlegg, røykerier, slakterier, salgskontorer, fôrfabrikker og kontorer i fire verdensdeler. Marine Harvests omsetning for 2013 estimeres til temmelig nøyaktig 17 milliarder kroner av meglerhuset Nordea Markets. Med en overtakelse av Cermaq, blåses omsetningen opp med 76 prosent til 30 milliarder kroner. Det er verdt å merke seg at EWOS per idag ikke er hovedleverandør av fôr til Marine Harvest (det er Nutreco-eide Skretting).

Budet på 9,7 milliarder kroner for alle aksjene i selskapet er det største aksjekjøpet i fiskeri- og havbrukshistorien. Oppkjøpet overstiger John Fredriksen og Pan Fish’ kjøp av 75 prosent av Marine Harvest fra Nutreco i mars 2006. Det oppkjøpet ble da priset til 881 millioner euro.

Ingen andre sjømatselskaper er i nærheten av børsverdien til et kombinert Marine Harvest Cermaq. Mens Marine Harvest har en børsverdi på 22,5 milliarder kroner, er Cermaq ved dagens 105 kroners-bud som tidligere nevnt priset til 9,7 milliarder kroner.

Marketcap