– Ingen bedre kombinasjon

543

– Det er etter vårt syn ingen industriell kombinasjon som er bedre egnet til å løfte både seg og norsk marin sektor til lederskap på global basis, enn sammenslåingen av Cermaq og Marine Harvest, sier Marine Harvests styreformann Ole-Eirik Lerøy. Men det nye selskapet vil ikke ha med seg Copeinca-aksjene.

– Vi vil beholde alle vesentlige deler av begge selskaper i et sterkt, verdensledende konsern, i en samlet satsing fra fôr til bord. Vi mener et slikt selskap ikke bør skapes ved å orientere det mer
mot fiskeri og råvaremarkedene, der det uansett skjer en utfasing av fiskemel som ressursgrunnlag for fiskefõr, sier Lerøy ifølge en børsmelding fra Marine Harvest.

Marine Harvests styreformann Ole-Eirik Lerøy
Marine Harvests styreformann Ole-Eirik Lerøy

Lerøy legger til: – I stedet bør vi bygge et integrert proteinselskap som strekker seg over fôr, oppdrett og videreforedling og bringer oss ut av en tradisjonell norsk rolle som råvareleverandør. Vi setter derfor som en forutsetning for budet at generalforsamlingen i Cermaq ikke utsteder de aksjene som skal til for å gjennomføre Copeinca-transaksjonen», sier Lerøy. Marine Harvest vil selv stemme mot transaksjonen med sine aksjer, melder Marine Harvest.

I forkant av budet på Cermaq har Marine Harvest kjøpt 4,7 prosent av aksjene i Cermaq. Det gjør laksegiganten til den fjerde største aksjonæren i Cermaq, etter Landsdowne Developed Markets, Folketrygdfondet og Den norske stat. Sistnevnte er den klart største eieren i Cermaq med 43,5 prosent av de utestående aksjene.