Ellingsen Seafood algerammet på ny lokalitet: – Dødeligheten er massiv

Nyheter
0

Rundt 850.000 laks er påvirket av algeoppblomstring på lokaliteten «Korsnes» i Lofoten.

Saken er oppdatert med kommentarer fra Line Ellingsen.

Situasjonen har forverret seg for Ellingsen Seafood, som i forrige uke ble rammet av algeoppblomstring på lokaliteten «Skarvhausen» i Lødingen kommune – i mindre alvorlig grad. Nå har algene inntatt «Korsnes» i Hadsel kommune, og selskapet anslår at dødeligheten her ligger på hele 15-20 prosent.

Det forteller konsernsjef Line Ellingsen til Lofotposten, som først omtalte situasjonen på «Korsnes».

Overfor iLaks informerer Ellingsen om at laksen på «Korsnes» er på 1,5 kilo i snitt.

Dødelighetsestimat: 15-20 prosent
– Dødeligheten er massiv, så vi vil si at dette er alvorlig. Vi anslår den foreløpig til 15-20 prosent, men det er kun et grovt estimat, er Ellingsen sitert på i Lofotposten.

– Ting er uavklart da vi ikke klarer å registrere nøyaktig antall døde ved massedød som vi opplever nå. Tallene er foreløpig estimater, opplyser Line Ellingsen, konsernsjef i Ellingsen Seafood, til iLaks. Foto: Privat

Rundt 850.000 fisk skal være påvirket, med en omsetningsverdi på mellom 60 og 70 millioner kroner. Tapet vil påvirke aktiviteten ved slakteriet i Skrova. Ekstra personell og båter er leid inn for å håndtere situasjonen, skriver NRK.

Ellingsen melder at de nå ser en svak nedgang i dødeligheten på lokaliteten.

– Vi håper at det verste er over for nå, skriver hun i en e-post til iLaks.

Les også: To anlegg rammet av alger i Lødingen – prøver viser at dødsalgen fra 2019 er til stede

Flere Nordlands-lokaliteter rammet
I forrige uke ble Nordlaks hardt rammet av algeoppblomstringen på «Fornes» i Øksfjorden, og måtte slakte ut lokaliteten. Ellingsen Seafood ble også rammet på sin lokalitet «Skarvhausen», som ligger i fjordinnløpet til Øksfjorden. Begge disse lokalitetene ligger i Lødingen, nabokommunen til Hadsel kommune.

På «Skarvhausen» hadde Ellingsen Seafood per tirsdag i forrige uke en svak, forøket dødelighet. Ellingsen betegner nå situasjonen på «Skarvhausen» som normal.

– Vi forventer normal produksjon og fôring fra i morgen, skriver hun om sistnevnte lokalitet.

Ellingsen Seafood sin lokalitet «Skarvhausen» i Lødingen kommune. Foto: Tom Wold

Mandag denne uken har også Nordlaks kommet med en ny oppdatering: De har måttet slakte ut fisken ved hele tre lokaliteter i Øksfjorden, og flyttet fisken bort fra én lokalitet.

Les også: Nordlaks måtte slakte flere hundretusen fisk: – En svært alvorlig situasjon

To skadelige algeslekter
Havforskningsinstituttet (HI) har opplyst om at de har funnet spor av to algetyper fra oppblomstringen i nord: Chrysochromulina, som førte til massedød i lakseanlegg i Nord-Norge i 2019, og Phaeocystis. 

Begge algene kan føre til økt dødelighet i merdene, fordi de tetter til gjellene hos laksen. Oksygenmangel kan føre til at fisken dør av kvelning.

Mengdene av Phaeocystis har avtatt, mens konsentrasjonene av Chrysochromulina ser ut til å være økende, ifølge HI.

Les også: Denne algegiften får skylda for å ha drept syv millioner laks

Her er dødlaks hentet opp av vannet under algeoppblomstringen i 2019, der algen Chrysochromulina tok knekken på syv millioner laks. (Bildet er ikke relatert til oppdrettsanleggene som er rammet av alger i 2025). Foto: Northern Lights Salmon