Lav fart i fôringen inn mot sommeren

511

Negativ biomasseutvikling, fortsatt kald sjø og moderat guiding fra de store fôrselskapene betyr at oppdretterne har klare produksjonsutfordringer idet vi går inn mot den viktige sommersesongen.

Fôring av laks er blant annet avhengig av sjøtemperaturer og lysforhold. Dette illustreres med den sterkt sesongavhengige aktiviteten i fôrsalget. Fôrvolumet ligger sesongmessig særlig lavt på seinvinter, med kulde og mørketid, og tar det igjen så det monner i løpet av sommeren – i takt med badetemperaturer og midnattsol. Tredje kvartal er historisk det desidert viktigste kvartalet for fôring. Da skal kjøttvekten opp før julesalget av laksen setter i gang.

FHLfor

Ifølge nettstedet Lusedata var snittemperaturen i norske oppdrettsanlegg per uke 16 skarve 4,5 grader – mot 6,0 grader i sjøen på samme tid i fjor. Det tar lang tid å varme opp sjøen – særlig fra de eksepsjonelt lave nivåene en har sett denne vinteren. Kristiansund-firmaet Kontali Analyse har estimert at fiskebeholdningen i sjøen, biomassen, ved utgangen av mars lå fire prosent under samme nivå som i 2012 – et nivå som nylig er blitt bekreftet av FHLs biomasseberegning. Både Skretting og EWOS har guidet moderat fôrsalg for de kommende måneder.

Foredlingsanlegg, røykerier og andre som er avhengige av å kjøpe laks for å holde oppe forretningene, har lenge trøstet seg med at sommeren vil få fart på fôringen og senke lakseprisene. Fôringen vil utvilsomt stige de kommende måneder, men den vil neppe bli like høy som i fjor sommer. Det underbygger et scenario med atskillig høyere priser for laks ut året.