Norge: 42,5 prosent. Grieg Seafood: 73,1 prosent

Nyheter
0

Grieg Seafood har hatt betydelig høyere andel av produksjonsfisk enn landsgjennomsnittet i flere år.

Mens den høyeste gjennomsnittlige andelen «prodfisk», fisk med sår og skader, i en enkeltuke i Norge i år har vært på 42,5 prosent, har Grieg Seafood registrert en andel på 73,1 prosent. Dette fremgår i systemrevisjonsrapporten for Grieg Seafood, som Mattilsynet nettopp har offentliggjort.

Ifølge kommunikasjonssjef Jeanette Galtung Døsvig hos Grieg Seafood er det Spiro-parasitten og perlesnormaneten (lenkemanet) hovedårsaken til de høye tallene.

– I tillegg til vanlige utfordringer med vintersår, så er lenkemaneter og Spiro i Finnmark det som har medført ytterligere utfordringer for Grieg Seafood i år, forklarer hun til iLaks.

Siste spiro-rest
I sommer slaktet det børsnoterte selskapet ut den Spiro-rammede fisken. Nå håper de på at dette skal gi effekt.

– Siste rest av fisk med Spiroparasitt ble slaktet ut i juli. Vi forventer at dette vil ha en effekt på «prodfisk» fremover, sier hun.

Det er forøvrig ikke første gangen oppdrettsselskapet har gjort tiltak for å unngå Spiro-parasitten. De gjorde det samme i fjor sommer.

Grieg Seafood sine innrapporterte tall for andel av produksjonsfisk i Finnmark og Rogaland fra 2018 og frem til uke 26 i 2024. Kilde/Grafikk: Mattilsynet

Mange tiltak
Kommunikasjonssjefen forteller at Grieg Seafood har iverksatt mange tiltak for å unngå fremtidige utfordringer med produksjonsfisk.

– I tillegg har vi investert i nytt UV-anlegg på settefiskanlegget vårt i Finnmark som skal hindre at det skjer igjen. Andre tiltak vi jobber med er Jellysafe-prosjektet til FHF og bruk av moritellavaksine mot vintersår, fremhever Døsvig.

Grieg Seafood følger også nøye med på utviklingen til perlesnormaneten.

– I forhold til lenkemaneter, så overvåker vi situasjonen nøye og har iverksatt forebyggende tiltak som luseskjørt, legger hun til.

Firedobling av «prodfisk»-andel på nasjonalt nivå
Statistikken viser at Grieg Seafood har hatt «prodfisk»-topper som har vært høyere enn landsgjennomsnittet i alle årene fra og med 2018 og frem til andre kvartal år.

Sammenlignet med tallene i år innebærer dette at det totalt sett i Norge har vært en firedobling av «prodfisk»-andel i enkeltuker på nasjonalt nivå, mens det for Grieg Seafood har «bare» har vært en dobling.

I «prodfisk»-andelen for toppuken i 2018 hadde et landsgjennomsnitt på maksimalt 8,5 prosent. Samme år hadde Grieg Seafood sin høyeste registrering på 35,5 prosent.

Innrapporterte tall for andel av produksjonsfisk fra hele Norge fra 2018 og frem til uke 26 i 2024. Kilde/Grafikk: Mattilsynet