Grieg forserte slakt etter biologiske problemer i sør og nord

Nyheter
0

Operasjonell EBIT for Grieg Seafood var 385 millioner kroner i første kvartal 2023, mot 453 millioner kroner i tilsvarende periode i fjor. Slaktevolum var 15.357 tonn i perioden, noe som gir en operasjonell EBIT per kg på 25,1 kroner.

På forhånd var det ventet et operasjonelt driftsresultat på 337 millioner kroner, ifølge Infront-konsensus.

Slaktevolum i Rogaland var 7.502 tonn i kvartalet, 2.200 tonn over guiding grunnet forsert slakt for å redusere biologisk risiko knyttet til Infeksiøs lakseanemi (ILA) og vintersår. Operasjonell EBIT/kg endte på 38,4 kroner for kvartalet, og ble påvirket av en redusert superior-andel, negativt bidrag fra kontrakter og redusert gjennomsnittlig slaktevekt.

I Finnmark var slaktevolumet 7.856 tonn i kvartalet, 2.100 tonn over guiding på grunn av forsert slakt knyttet til Spiro-parasitten (Spironucleus salmonicida) og vintersår. Det er ikke oppdaget nye hendelser av Spiro ved ferskvannsanlegget i løpet av første kvartal. Operasjonell EBIT/kg for kvartalet endte på 20,1 kroner, påvirket av en lav superior andel, lav gjennomsnittlig slaktevekt og negativt bidrag fra kontrakter.

Kompensere
For å kompensere for forsert slakt i Finnmark, vil Grieg Seafood øke utsettingen av smolt resten av året for å bygge opp biomassen igjen. Tiltaket forventes imidlertid ikke å kompensere fullt ut for den tapte biomassen, og 2023-slaktemålet for Finnmark reduseres fra 28.000 til 26.000 tonn.

I British Columbia var det ingen høsting i første kvartal.

I Newfoundland var ferskvannsproduksjonen god i kvartalet, med god fiskehelse og vekst. Neste overføring av smolt til sjø er planlagt til senvåren eller forsommeren 2023. Sjøproduksjonen i regionen utvikler seg etter planen, med høy overlevelse og ingen problemer med lakselus. Første høsting fra denne nye regionen forventes å starte mot slutten av 2023.

– Markedene for atlantisk laks var fortsatt sterke i kvartalet, med solid etterspørsel fra både detaljhandelen og hotell- og restaurantsegmentet. På oppdrettssiden var vi fortsatt påvirket av biologiske utfordringer i begynnelsen av året, selv om biologien ble bedre gjennom kvartalet og for tiden er god i Rogaland, BC og Newfoundland. I likhet med forrige kvartal er Finnmark fortsatt rammet av Spiro-parasitten. Det er iverksatt avbøtende tiltak for å løse problemene. Fisken i Newfoundland taklet en kald vinter i sjøen godt og utviklingen av regionen går etter planen, sier Griegs konsernsjef, Andreas Kvame.

– I Norge forventer vi at det endelige forslaget om grunnrenteskatten snart blir offentliggjort. Dagens versjon av avgiften vil påvirke en bærekraftig utvikling av næringen i Norge betydelig negativt. Vi håper inderlig at Stortinget vil gjøre de nødvendige endringene for å sikre fortsatt innovasjon, investeringer og utvikling gjennom hele produksjonssyklusen, noe som er nødvendig for å forbedre biologien og bærekraften i norsk lakseoppdrett.

Stabil
Global slakting av atlantisk laks i 2023 forventes å være på linje med 2022. De nåværende slaktestimatene indikerer en betydelig forskjell mellom tilførselsvolumene i første og andre halvdel av 2023, samme mønster som observert i 2022. Grieg Seafood forventer et fortsatt sterkt laksemarked fremover.

Grieg Seafood har generelt mål om en årlig kontraktsandel på 20-50 prosent. Estimert kontraktsandel for den norske virksomheten i andre kvartal er 12 prosent og 15 prosent for helåret 2023. Kontraktsmarkedet er noe dempet på grunn av usikkerhet knyttet til den foreslåtte grunnrenteskatten på laks i Norge, fremgår det av kvartalsrapporten.

I andre kvartal er forventet slaktevolum 21.300 tonn, fordelt som følger:

  • Rogaland: 10.500 tonn
  • Finnmark: 5.500 tonn
  • BC: 5.300 tonn

Grieg Seafood guider for et slaktevolum på 80.000 tonn i 2023, ned fra tidligere guidet 82.000 tonn.

  • Rogaland: 29.000 tonn
  • Finnmark: 26.000 tonn
  • BC: 20 000 tonn
  • NL: 5000 tonn

Grieg har foreslått et utbytteforslag på 4,5 kroner per aksje basert på et rekordhøyt 2022-resultat.