Avdekket to avvik.
Mattilsynet har gjort sin femte revisjon. Mellom 23. august og 27. september gjorde de tilsyn med Grieg Seafood. Revisjonen er en del av en aksjon der Mattilsynet skal granske totalt seks store selskaper.
Målet med revisjonen var å undersøke om Grieg Seafood sin risikostyring og internkontroll, knyttet til biosikkerhet og velferd i forbindelse med avlusning, er i henhold til regelverket. Tilsynet har rettet seg mot selskapets matfiskproduksjon i Rogaland og Finnmark.
Les også: Mattilsynet skal granske seks av de største oppdretterne
To avvik
Hos Grieg fant de avvik (brudd på regelverket) innenfor risikostyring, avvikshåndtering og forebygging av avvik.
«Grieg Seafood har mangler knyttet til kartlegging av farer og problemer, og på denne bakgrunn også mangler knyttet til vurdering av risiko,» hevder Mattilsynet. Videre skriver de at rutiner for risikostyring er etablert og dokumentert på operativt nivå, men at dette mangler på taktisk og strategisk nivå.
Mattilsynet mener at observasjoner relatert til biosikkerhet og velferd illustrerer hvordan mangler i risikostyringen får praktiske konsekvenser.
Avvik nummer to går ut på at Grieg Seafood, ifølge Mattilsynet revisjon, har mangelfulle rutiner for å forebygge og rette opp avvik fastsatt i eller i medhold av akvakulturlovgivningen.
– Bidrar til å løfte oss
Mattilsynet har bedt Grieg Seafood om en forklaring på hvordan de planlegger å korrigere avvikene, og en tidsfestet plan for implementering. Grieg Seafood driver i produksjonsområde 2 og 12, og Veterinærinstituttets beregnede dødelighetsrisiko for selskapet er 16,9 prosent.
– Funnene til Mattilsynet er knyttet til forhold som allerede var identifisert av selskapet og forbedringsarbeidet er godt i gang. I Grieg Seafood jobber vi kontinuerlig med forbedring, både knyttet til å sikre fiskevelferd og med internkontroll generelt. Revisjonen hjelper oss i dette arbeidet og bidrar til å løfte oss som selskap, skriver Grieg Seafood i en e-post til iLaks.
Tidligere i år har Mattilsynet sett på Mowi, SalMar og Lerøy. Her fant de også avvik og forbedringspunkter, blant annet knyttet til risikostyring. Hos Tytlandsvik Aqua fant de ingen avvik, men ett forbedringspunkt.