ILA i Lofoten

578

Det er påvist infeksiøs lakseanemi (ILA) ved lokaliteten Kolvikodden i Vestvågøy kommune, melder Mattilsynet.

Anlegget er et sjøanlegg og lokaliteten er båndlagt. Inntil kontrollområdet er på plass, må alle som ferdes på havet i området vise nødvendig aktsomhet slik at spredningen av sykdom unngås, skriver Mattilsynet på sin hjemmeside.

Diagnosen er basert på kliniske funn, forøket dødelighet, typiske vevsforandringer ved obduksjon og immunologisk analyse. ILA-virus er påvist i samtlige innsendte prøver fra ti fisk. Infeksiøs lakseanemi (ILA) forårsakes av et virus som sannsynligvis er av samme familie som influensavirus. ILA-viruset kan føre til sykdom hos laks, men har ingen betydning for folkehelsen.

Mattilsynet jobber nå med å opprette et kontrollområde bestående av en bekjempelsessone og en overvåkingssone. Involverte aktørene i det aktuelle området er varslet. Naturlig utbredelse av kontrollområdet vil være avgrenset av Nappstraumen i vest og Henningsværstraumen i øst, som naturlig avgrensning av havområdet rundt lokaliteten.

Inntil kontrollområdet er på plass må alle som ferdes på havet i området der ILA er påvist vise nødvendig aktsomhet slik at spredningen av sykdom unngås.