Sjømatkompaniet omsatte for 710 millioner kroner i fjor

Nyheter
0

Fiskeforedleren, som er en kjent aktør i «prodfisk»-markedet, økte topplinjen og reduserte bunnlinjen.

Ålesundsbedriften økte omsetningen med 160,6 millioner kroner til 710 millioner. Det er en vekst på 29,2 prosent. Hele 75 prosent av fisken som selskapet omsatte i fjor ble videresolgt innenlands. Samtidig falt driftsresultatet med 21,5 millioner kroner til 22,1 millioner. Driftsmarginen endte på 3,1 prosent.

«Markedet for sjømat vurderes som godt, men krevende. Selskapet har klart å opprettholde den historiske omsetningveksten også i 2023», forklarer styret i sin årsberetning.

I vinter ble det kjent at Mattilsynet hadde avdekket at Sjømatkompaniet i 2022 hadde videresolgt skadet fisk, såkalt produksjonsfisk, til eksportørene A&O Seafood Export og Seawest, som disse hadde sendt ut av landet før den hadde blitt feilrettet i Norge. Fisken som ble solgt til A&O Seafood Export hadde Sjømatkompaniet forøvrig kjøpt fra Mowi.

Les også: – En ren kjøp- og salgstransaksjon, som er gjort i god tro

Vil ha større bredde i næringskjeden
Ifølge årsberetningen startet konsernet i fjor egenproduksjon av sjømat via datterselskapet Boreas Seafood. I år utvides forretningsområdene med innfrysingskapasitet med Poseidon Frozen.

«Markedsutviklingen de neste årene vurderes som spennende. Sjømatmarkedet anses relativt stabilt ved at etterspørselen etter mat, og i særdeleshet sunn mat, antas å være jevnt voksende og lite påvirket av konjunkturer», forklarer styret, og legger til:

«Samtidig kan tilgangen av råvarer variere, samt at prisen både på råvarer og ferdigvarer kan svinge. For å utjevne ulike usikkerheter ønsker konsernet å få større bredde i næringskjeden, i produktsammensetningen og i markeder det opereres i; herunder ved egenproduksjon og innfrysing via datterselskaper, og ved å finne nye markeder for eksisterende produkt og nye produkter for eksisterende markeder».

Solid belønning
Sjømatkompaniet har også datterselskapene Poseidon Frozen Eiendom og Jugend Seafood. I tillegg eier selskapet 25 prosent av Fisketorget Delikatesse og 20 prosent av Vest Restaurant i Ålesund.

Ved årsskiftet hadde selskapet 38,3 millioner kroner i kontantbeholdning. Egenkapitalen var på 45,7 millioner kroner og totalkapitalen på 207,1 millioner, noe som ga en egenkapitalandel på 22,1 prosent.

Morselskapet i konsernet, som i fjor sysselsatte seks årsverk, eies av duoen Fredrik Friberg og Tore Hovland, med henholdsvis 70 og 30 prosent. I fjor tok de ut et tilleggsutbytte på ti millioner kroner. Daglig leder Tore Hovland ble i tillegg godtgjort med seks millioner kroner i lønn og bonus.

Det er rettet en henvendelse til Tore Hovland om regnskapet.

Sjømatkompaniet (*) 2023 2022 Endring
Omsetning 710,0 549,2 29,2 %
EBIT 22,1 43,6 – 49,3 %
Resultat før skatt 18,9 41,1 – 54,3 %
Driftsmargin 3,1 % 7,9 %
Alle tall i millioner kroner

(*)= selskapsregnskap