Fikk Mattilsynet på døren: Lovet å ikke eksportere mer produksjonsfisk

Nyheter
0

Ålesundeksportøren A&O Seafood Export sendte produksjonsfisk til feilretting i Polen.

Den 19. april ifjor banket Mattilsynet på døren til Ålesund-eksportøren A&O Seafood Export. Besøket hadde en karakter som gjorde at daglig leder, Ole Johan Persson, måtte gi utfyllende informasjon. Det gjorde han i en e-post som ble sendt til Mattilsynet dagen etter. Der innrømmet han at A&O Seafood Export hadde sendt en god del skadet fisk, såkalt produksjonsfisk, til to kunder i Polen fra desember i 2022 til april i fjor.

«Fisken har gått til feilretting som filet og porsjoner», innrømmet Persson i e-posten, som iLaks har fått innsyn i.

Nesten 100 biler
A&O Seafood Export skal i den aktuelle perioden eksportert i underkant av 100 biler, der hver bil har transportert mellom 14 og 18 tonn.

– Den er gått direkte til fabrikk og feilrettet der. Den er ikke tilbudt markedet, uttaler Ole Johan Persson til iLaks.

Til Mattilsynet forklarte Persson også at A&O Seafood Export ble kontaktet av Mowi om en konkret leveranse. Det skal ha skjedd via et annet Ålesundsfirma, Sjømatkompaniet.

«Som videre nevnt så har vi blitt kontaktet av Mowi, via Sjømatkompaniet (som solgte oss partiet), vedrørende sporing», skrev han.

«Prodfisk» fra Mowi
På spørsmål om hvordan relasjonen mellom Mowi og A&O Seafood Export er, avkrefter han at det er noen direkte relasjon til Mowi.

– I denne saken er partiet kjøpt av Sjømatkompaniet. Ellers er det ingen relasjoner til Mowi, svarer eksportøren.

Partiet var ment å gå til Raudeberg i Måløy, men ble sendt til Polen. Begrunnelsen for forsendelsen til Polen var at anlegget for feilretting i Norge ikke var operativt. Dette partiet bestod av 834 kartonger produksjonsfisk, noe som tilsvarer om lag 15 tonn. Persson er tilbakeholden med å fortelle hvem mottakeren var.

– Ønsker helst ikke å opplyse om kundeforhold, forklarer han.

Fikk vedtak fra Mattilsynet
I fjor lovet Ole Johan Persson Mattilsynet at selskapet skulle holde sin sti ren fremover, og ikke eksportere produksjonsfisk som ikke er feilrettet i Norge.

– Har dere brutt eksportforbudet etter at Mattilsynet var på besøk i fjor?

– Nei, ikke etter at vedtaket fra Mattilsynet ble mottatt, svarer han.

Det er Ole Johan Persson som eier A&O Seafood Export. Regnskapene fra i fjor er ikke offentliggjort ennå. Men i 2022 omsatte selskapet for 76,2 millioner kroner og oppnådde en driftsmargin på to prosent. Bransjegjennomsnittet i 2022 var på 0,99 prosent. I årene 2021 og 2020 var driftsmarginen på henholdsvis to og syv prosent. Ved utgangen av 2022 hadde A&O Seafood Export en akkumulert egenkapital på 5,4 millioner kroner.

Mattilsynet er blitt kontaktet om saken.