Far og sønn ble tatt for «prodfisk»-juks med to måneders mellomrom

Nyheter
0

Eierne av Seawest og Sego Seafood fikk begge erfare hvordan Mattilsynet håndhevet eksportforbudet for produksjonsfisk.

Like før jul i 2022 påla Mattilsynet eksportforbud for utførsel av produksjonsfisk, altså skadet fisk, til Ålesundseksportøren Seawest, på kort varsel. Mattilsynet hadde fått bekreftet at et parti på 19 tonn fisk, som Seawest hadde kjøpt fra Sjømatkompaniet, var blitt videresolgt til utlandet, uten feilretting i Norge. Fisken var blitt sendt rett til den polske foredleren Almar.  Mattilsynet ga Seawest en svært knapp frist til å etterkomme eksportforbudet. Det måtte skje samme dag som brevet ble sendt, den 16. desember. Tonen til Mattilsynet var skarp.

«Etter vår vurdering skal dere være godt kjent med bestemmelsen om at såkalt produksjonsfisk, ikke skal sendes ut av Norge. Til tross for dette, har dere omsatt og sendt flere partier ut av landet, uten nødvendig feilretting», påpekte seksjonssjef Lennart Floyd Berge i Mattilsynet.

Tidligere historikk
Mattilsynets seksjonssjef begrunnet den korte fristen med henvisning til tidligere hendelser.

Stig Sætre, daglig leder Seawest. Foto: Facebook.

«Vi viser igjen til tidligere historikk, med to anmeldelser og et avslag på søknad om helsesertifikat, med bakgrunn i brudd på bestemmelsen om oppdrettsfisk med feil og mangler», skrev Berge i vedtaksbrevet.

Seawest-eier og daglig leder Stig Sætre har i et skriftlig tilsvar sagt seg uenig i Mattilsynet sin fremstilling. Men han bestred ikke at han har brutt eksportforbudet, og har bekreftet tilsynet sitt vedtak. iLaks har kontaktet Sætre for en kommentar. Han hevder at selskapet har sluttet å eksportere produksjonsfisk som ikke er feilrettet i Norge, men ønsker ikke å si så mye om saken.

– Utover god dialog med Mattilsynet vedrørende denne saken har jeg ingen kommentar, skriver Sætre i en e-post.

Nær 80 prosent prodfisk
Nylig har Sætre, som også er styremedlem Aalesunds Schaklag, benektet overfor iLaks at han har sendt produksjonsfisk ut av ulovlig landet. På spørsmål om Seawest hadde handlet produksjonsfisk og omgått eksportforbudet svarte han:

– Det er helt feil. Det har ikke vi gjort.

Les også: Seawest har hatt en omsetningsvekst på over 2.000 prosent på fem år, men vi si minst mulig

Mattilsynets avsløring viser noe annet. Sætre og Seawest har innrømmet at de har eksportert produksjonsfisk direkte til Danmark og Polen. Selskapets begrunnelse for eksporten er at det var underkapasitet på produksjonsvirksomheter for feilretting i Norge. Seawest skal ha bekreftet at hele 70 til 80 prosent av det som selskapet hadde omsatt og sendt ut av landet frem til desember 2022, var fisk med feil og mangler.

– Du har tidligere benektet at Seawest har drevet med ulovlig eksport av produksjonsfisk. Hvordan forklarer du da Mattilsynets funn og konklusjoner fra 2022?

– Etter vedtaket i 2022 har Seawest ikke eksportert noe prodfisk, svarer Sætre kort til iLaks.

Stammen og eplet
Like før Mattilsynet påla Seawest og Stig Sætre eksportforbud, stiftet Stig Sætres sønn, Stephan Godøy Sætre, sitt eget eksportselskap, Sego Seafood. Dette fant sted 30. november i 2022.

Stephan Godøy Sætre, daglig leder i Sego Seafood. Foto: Facebook.

Den 14. februar i fjor oppdaget Mattilsynet at det nyetablerte selskapet hadde eksportert nær syv tonn produksjonsfisk, uten at fisken var blitt feilrettet i Norge. Dette ble avdekket under en inspeksjon på Slakteriet i Florø. For dette lovbruddet nøyde Mattilsynet seg med å gi Sego Seafood såkalt veiledning. Det innebærer at man blir fortalt hvordan regelverket fungerer.

Les også: Nykomlingen Sego Seafood brøt eksportforbudet knappe tre måneder etter oppstart

Stephan Godøy Sætre fortsatte å handle produksjonsfisk. Men i fjor sommer støtte han på en utfordring, som gjorde at han hadde behov for dispensasjon fra eksportforbudet, i påvente av en prosess med en norsk produsent.

Dessverre for yngstemann Sætre gav ikke Mattilsynet ham store forhåpninger. De forklarte at det skulle svært mye til for å få dispensasjon.

Les også: Sego Seafood ba Mattilsynet om dispensasjonsråd: – Jeg ender opp som siste instans

Mattilsynet fant «prodfisk» fra Sego Seafood under et besøk på Slakteriet i Florø i feburar i fjor. Foto: Kjartan Aa Berge