Skal effektivisere Mattilsynet

542

Det er over to år siden Riksrevisjonen kritiserte myndighetenes tilsyn med oppdrettsnæringen. Ifølge Dagens Næringsliv har lite konkret skjedd, men Elisabeth Aspaker lover nå å gjøre noe med kritikken.

Fiskeridirektoratet, som teller antall fisk i merdene, Mattilsynet, som blant annet driver tilsyn etter matloven og dyrevelferdsloven og fylkesmannen, som blant annet har ansvaret for forurensing, er tre etater som opptrer uavhengig av hverandre. I 2012 kritiserte Mattilsynet at det var manglende samarbeid mellom disse tre.

– Riksrevisjonen ga flengende kritikk, og mente det var stort potensial til å harmonisere regelverket og for å få et bedre tilsyn. Vi har også fått mange tilbakemeldinger på at forskjellige tilsyn kommer på besøk etter hverandre. Nå skal tilsynet bli smartere og bedre, sier Aspaker til DN.

Hun sier at hun ikke kan svare på hvorfor ingenting har skjedd siden Riksrevisjonen la fram sin rapport. Aspaker peker på den rødgrønne regjeringen.

Lisbeth Berg-Hansen var fiskeriminister i den regjeringen. Hun peker på Sjømatmeldingen.

-I den skrev vi at vi ville sette i gang et arbeid for å samordne tilsynene. Hadde vi fått fortsette, hadde vi kommet langt nå, sier hun til avisen.

Hun harselerer med Regjeringen Solberg som før valget lovte å være handlekraftig.

-Men regjeringen virker å være mer opptatt av «gjennomgåingskraft» enn gjennom­føringskraft, sier den tidligere fiskeriministeren til avisen.

Elisabeth Aspaker har satt ned en arbeidsgruppe som spesielt skal vurdere samordning innenfor risikoforståelse, gjensidig bruk av kompetanse, personell, data- og tilsynsinformasjon.

Arbeidsgruppen skal være ferdig med sitt arbeid innen årsskiftet.