Selger laks for å redde lokalsamfunnet

482

I annonsene til Whole Foods blir det reklamert med at den norske fisken er fri for antibiotika, veksthormoner og genmanipulerte stoffer. I tillegg lokkes amerikanske forbrukere med et spesielt budskap:

«Hver gang du kjøper laks fra Kvarøy Fiskeoppdrett, støtter du et samfunn på 75 mennesker som mangler infrastruktur for grunnleggende hverdagsbehov. Selskapets lakseinntekter vil hjelpe til å bygge en skole, et medisinsk øyeblikkelig hjelp-senter og en matbutikk, som i stor grad vil bedre dette samfunnets livskvalitet. Bidra til å støtte andre familier, samtidig som du får det beste for deg».

– Det er ikke helt sant det der med 75 innbyggere. Det riktige er 57, sier Alf-Gøran Knudsen til VG. Han er tredje generasjon som driver hjørnestensbedriften på Indre Kvarøy, utenfor Mo i Rana i Nordland.

Øya har to hurtigbåtanløp hver dag fra Bodø og Sandnessjøen. De har en kombinert skole og barnehage.

– 57 innbyggere er veldig bra og økende. For en del år siden var vi nede i 50. Da var det bare en unge på skolen. Da måtte vi kjempe for å beholde den. Så da dro vi over til kommuneadministrasjonen og sa at de ikke fikk nedlegge skolen vår. Hadde vi mistet skolen, så ville det være slutt. Vi er svært glade for at ordføreren og politikerne i vår kommune, Lurøy, støttet oss. Mens andre kommuner legger ned, har de valgt å satse.

– Nå har det kommet flere yngre familier til og det er fem barn på skolen og syv unger i barnehagen – og det kommer snart to til, sier han og ler.

Kvarøy Fiskeoppdrett produserer 8.000 tonn laks, hvorav 5000 tonn flys til Whole Foods butikker i USA. Bedriften omsatte i fjor for 205 millioner kroner og fikk et resultat før skatt på 42 millioner kroner, skriver VG.