– Kjenner lukten av blod

438

Fra påskeuken og frem til i dag har lakseprisen rast ned 23 prosent. I seks uker har spotprisen falt. Pessimismen brer om seg, og mange stiller spørsmålet om veien videre.

Råvarebørsen FishPool har et svar. Dennes forward-kurve indikerer en bunn i september på 35,30 kroner kiloet. Men ingen av de markedsaktørene iLaks har snakket med de siste dagene tror det stopper der.

Det snakkes allerede om 20-tallet.

Vurderingene er entydige fra alle de markedsaktørene iLaks har snakket med.

– Kundene kjenner lukten av blod, sier en eksportør. – Nå er det payback time, legger han til.

Dette er den praktiske konsekvensen av den høye fôringen i vinter og vår. En fôring som vil fortsette på høygir inn i sommeren. Fisken når slaktevekt tidligere enn planlagt,og allerede nå er det så mye storlaks i markedet at denne selges med rabatt sammenlignet med de mest etterspurte «industristørrelsene» 3-6 kilo.

«FHL says biomass in Norway up 9% in April. Not harvesting enough? Indication that we have most of the volume increase in 2014 ahead of us», skriver Carnegie-analytiker Marius Gaard på sin Twitter-konto mandag morgen.

Det dype prisfallet vi har sett de siste seks uker er ikke unaturlig. Tvert i mot, det har vært malen de siste årene. I det som er den moderne gullalder for laks, årene etter 2008, har fem av seks år vist et brått fall på minst ni kroner per kilo. Prisfallet har i alle tilfellene kommet i løpet av sommeren.