Forsiktig Nutreco-guiding gir grunn til uro

563

Når verdens største fiskefôrselskap nøyer seg med å si at de “forventer volumvekst i fôrsalget i 2013”, er det grunn til å stille seg spørsmål om det faktisk blir det.

I årets tre første måneder solgte Nutreco-datter Skretting 12,9 prosent mindre fiskefôr enn i samme periode i fjor. Innbakt i fôrvolumene er også oppdrett av andre arter enn laksefisk, og da særlig varmekjære arter i Asia. Sistnevnte opplevde fôrsegment omsetningsvekst og veide opp for noe av salgsnedgangen i laksefôr. Siler en ut og isolerer laksefôret, var volumnedgangen til Skretting 19 prosent. Som markedsleder for fiskefôr, er Skretting til stede i alle lakseproduserende regioner på kloden.

I en såkalt trading update for årets første kvartal skriver Nutreco: ”Vi forventer at årets volumvekst vil bli positiv”. Ordvalget er verdt å merke seg. De guider altså ikke et intervall med volumvekst eller noe grovt anslag i salgskvantum. De forventer, håper og tror at salget vil stige. Men de er ikke sikre i sin sak.

019

En skal ikke glemme at første kvartal er det kaldeste og minst viktige for fôring av laksefisk. Det er ikke her slaget står, vil mange si. Det har de nok også rett i. Men det er fortsatt abnormt kaldt i sjøen. I Nord-Atlanteren. Og det tar lang tid å varme opp sjøen; ikke bare i Norge, men også i Skottland, Færøyene, østlige Canada, nordøstlige USA, nordvestlige Russland, Island og Irland. Godt over 70 prosent av verdens oppdrettslaks fôres opp i dette vidstrakte havområdet. Oddsene for at fôrsalget i april også lander under fjoråret er lave.

Over tid vil det være svært høy korrelasjon mellom salget av laksefôr og slaktevolum av laks. Spiser ikke laksen nok fôr (grunnet ugunstige vekstvilkår, i dette tilfellet kald vinter), får den lavere snittvekt og oppdretterne mindre kommersielt spillerom. Det skal mye til for å snu opp ned på utsett- og slakteplaner. Gitt et normalår uten for mange operasjonelle utskeielser, bør det være greie muligheter for å se vekst i fôrsalget for 2013 versus 2012. Men en skal ikke ha for hyppige utfordringer med sykdom, algeoppblomstring eller, Gud forby, en ekstraordinært varm sommer (det liker som kjent laksen heller ikke) før både fôrsalg og tilvekst går på en skikkelig mine.