Brasil utfordrer Kina

679

Mens Norges Kina-eksport har stjålet riksdekkende mediers overskrifter de siste månedene, er det et annet stort land som har enda kjappere veksttakt – på svært høye volumer. Brasil er i rute til å sluke 100.000 tonn laks i år.

Om tre uker braker det løs. Den første kampen i Fotball-VM. Superstjernen Neymar og vertsnasjonen Brasil møter Kroatia i São Paulo. Nettopp São Paulo er sentrum for det raskt voksende laksekonsumet i Brasil. Millionbyens høye andel av asiatiske immigranter er glade i sushi, og til det trengs det laks.

Sao Pãulo og den rike og industrielle sørlige delen av landet, aksen opp til Rio de Janeiro, befinner seg innen lastebildistanse for fersk chilensk laks. Og etterspørselen vokser raskt. I fjor konsumerte Brasil nær 90.000 tonn, etter å ha sett en etterspørselsøkning på 20 prosent.

Kilde: Kontali Analyse/Lerøy Seafood Group
Kilde: Kontali Analyse/Lerøy Seafood Group

Veksttakten i 2013 var forøvrig identisk med Kina (inkludert Vietnam), som totalt importerte 98.000 tonn laks i fjor.

Men i første kvartal i 2014 har Brasil faktisk importet enda mer laks enn Kina. Totalt har VM-arrangøren kjøpt like over 25.000 tonn laks, og er med det i rute til å runde 100.000 tonn innen årets utløp. I så fall vil Brasil være det største av de såkalte emerging markets innen konsum av laks.

Brasil14

Kilde: Kontali Analyse/Lerøy Seafood Group

Brasil er ranket som verdens syvende største økonomi. Selv om landet, i likhet med svært mange andre, har slitt med ettervirkningene fra den såkalte finanskrisen, har befolkningen på 199 millioner innbyggere åpenbart fått smaken på rød fisk.

Det brasilianske markedet er kjent for å betale godt, og fortsetter veksttakten i markedet vil en økende del av Chiles oppdrettslaks heller plasseres i her enn andre steder. I år kan kunder i Brasil komme til å ta unna godt over 20 prosent av Chiles produksjon av atlantisk laks.