Nutreco rammet av kald vinter

561

Nutreco har fått smake på den kalde vinteren i Nord-Atlanteren. Salgsvolumene i fiskefôr var ned 12,9 prosent i første kvartal. Det nederlandske fôrkonsernet frykter at den kalde sjøen vil gi følgeskader for resten av året.

– I første kvartal hadde vi lavere driftsresultat sammenlignet med den suverene starten i første kvartal i 2012, uttaler den norske konsernsjef Knut Nesse. Nutrecos fiskefôr selges gjennom datterselskapet Skretting, som er verdens største produsent. Nutreco er en stor spiller innen fôr både til lands og til sjøs.

– I fiskefôr hadde vi en treg start på året, mest grunnet mindre gunstige vekstvilkår på grunn av kalde sjøtemperaturer i Norge, som sannsynligvis vil gi et skifte i fôretterspørselen for resten av året. Det lavere tilbudet av laks gir sterk prisøkning som er gunstig for våre kunder, skriver Nutreco i en pressemelding. – Fiskefôr for ikke-laksefisk gjorde det bra med en økning på fem prosent. Totalt sett for året forventes volumvekst i fiskefôr å være positiv, heter det i meldingen.

Basert på utviklingen i første kvartal forventer Nutreco driftsresultat (EBITA) for første halvdel av 2013 å bli anslagsvis 90 millioner euro, sammenlignet med 103,7 millioner euro i første halvår 2012.

Resultatene var tydeligvis ikke svakere enn forventet. Nutreco-aksjen er opp 2,5 prosent på Amsterdam-børsen i ettermiddag.

Omsetningen for fiskefôr var med sine 325,3 millioner euro tre prosent lavere enn i første kvartal 2012. Salgsvolumet var ned 12,9 prosent for det meste grunnet lavere etterspørsel for laksefôr i Norge, noe som bare delvis ble erstattet av annet fiskefôr spesielt til Kina. Nedgangen på 19 prosent i laksefôr skyldes redusert biomasse og vesentlig mindre gunstige vekstvilkår grunnet kalde sjøtemperaturer i Norge sammenlignet med den milde vinteren i fjor, skriver Nutreco, men påpeker også at første kvartal er det minst viktige kvartalet målt i volum og EBITA.

Fiskefôr til andre arter enn laksefisk utgjør 37 prosent av salget, sammenlignet med 31 prosent i samme kvartal i fjor.