Reise i verdikjeden

1154

25 måpende spanske journalister fikk tirsdag en guidet kulinarisk reise gjennom hele verdikjeden for norsk oppdrettslaks. iLaks var med som eneste norske avis.

Norges Sjømatråds Spania-utsending Hildegunn Fure Osmundsvåg kunne knapt valgt seg en bedre dag å vise frem norsk oppdrettsnæring. Grytidlig tirsdag morgen ligger sjøen ved Glesvær, helt sør på Sotra, nær blikkstille. Gradestokken lover en varm dag med skyfri himmel. Sommeren er kommet til Vestlandet.

ss9 ss1 ss2

Med seg fra Madrid har hun med seg 25 journalister fra spanske aviser og tv-kanaler, samt to utsendte fra multinasjonale Lonely Planet. De er alle nysgjerrige på hvordan den eksotiske norske oppdrettslaksen produseres før den finner veien til den iberiske halvøy.

– Etter slakt går fisken inn i en kjøletank. Den holder rundt null grader. Der blør den ut i tretti til førti minutter, sier Svein Georg Forland. Han har rollen som guide, og har vært kvalitetsleder ved Sotra Fiskeindustri siden 1995.

– Vi vil ha fisken raskest mulig til en kjernetemperatur på to grader. Vi har to kvaliteter, superior og ordinær. Vi fordeler fisken etter vekt: 2-3, 3-4 og så videre. Vi gjør kun laks og ørret, legger han til.

ss3 ss4 ss6

Journalistene lytter storøyd, og knipser hyppig med kameraene. De kommenterer at de er imponert over hygienen, og hadde ikke ventet at det skulle lukte så reint inne i et fiskeslakteri.

– Vi kan pakke opp mot hundre tonn per dag. Hvis vi fileterer er det 20 tonn. Hovedsaklig produserer vi for røykeri. Alt vi produserer her er for Coast Seafood. Dette er et uavhengig slakteri. Vi eier ikke fisken, vi må kjøpe den i markedet, forklarer Forland.

Sotra Fiskeindustri startet med røyking av laks på begynnelsen av 80-tallet. De begynte med å selge produktene sine i USA, i New York, men valgte seinere å fokusere på det norske markedet. Her er merkevaren Sotra Seafood godt kjent over hele landet.

– Vi selger mye røykelaks til Italia. Fersk fisk går til Russland, Spania, Nederland – over alt, sier Forland.

– De som jobber her er stort sett fra Litauen og Polen. Det er gode tider i Norge, og nordmenn vil ikke jobbe i produksjon, sier han.

Journalistene humrer. Hjemme i Spania er det nær femti prosent arbeidsledighet blant unge.

Forland stopper opp og peker på trimmemaskinen fra Baader.

– Her var vi nesten 20 personer og sto og trimmet. Nå er det én maskin. Den er helt fantastisk, den maskinen.

ss7 ss8 ss10

Det er rikelig av storlaks i isoporkassene med grønn Coast Seafood-logo.

– Ja, det er en del nå, medgir Forland, og viser til god tilvekst i sjøen de siste månedene.

Etter at laksen er filetert, sendes den over til nabobygget – røykeriet. Her saltes, skylles og tørkes den, før den sendes inn i røykeovnene som fyres med ulmende spon av tysk bøk.

– Vi gjør både kald, 20 grader, og varm røyking, opp til 90 grader, sier Forland, og avslutter med å servere nyrøkt, slicet røykelaks til de fremmøtte. De himlende blikkene som følger munnfullene er en brukbar kvalitetsgaranti.

ss11 ss12 ss13