Bakkafrost med ny rekord

559

Regin Jacobsen og Bakkafrost-konsernet tjente over 20 kroner per kilo slaktet fisk i første kvartal.

Bakkafrost-konsernet leverte et samlet driftsresultat EBIT av 185,5 millioner danske kroner i 1. kvartal 2014. Forventningene lå på forhånd på 170 millioner danske kroner.

– Q1 2014 er kvartalet der Bakkafrost har hatt de høyeste marginene per kg siden børsnoteringen av selskapet i 2010. Resultatet er basert på en god biologi og et sterkt laksemarked. Bakkafrost har fokus på opprettholde den gode biologi og selge produktene til de beste langsiktige betalende markeder, sier konsernsjef Regin Jacobsen i en kommentar til tallene.

Konsernet fikk et resultat i kvartalet på 87,2 millioner danske kroner. Den totale slaktevolum i kvartalet var 9.269 tonn sløyd vekt, tilsvarende en økning på 11,7 prosent, skriver selskapet i en børsmelding.

Bakkafrost sjøsatte tre millioner smolt i første kvartal. På grunn av den gunstige sjøtemperaturer på Færøyene, setter Bakkafrost ut smolt hele året.

Det tilknyttede selskapet P/F Faroe Farming slaktet høstet 21.66 tonn i første kvartal.

Oppdrett-segmentet presenterer en operasjonell EBIT på 186,2 millioner danske kroner. Rresultatforbedringen skyldes i hovedsak høyere priser, men også høyere slaktevolum.

Som forventet, hadde VAP-segmentet et tap på sine operasjoner i Q1 som følge av høye spotpriser. VAP segmentet leverte en operasjonell EBIT på -9,5 millioner danske kroner. Det er
normalt en tidsforskyvning mellom endringer i spotpriser og endringer i avtalepriser. Selv om
kontraktprisene har økt betydelig i det siste, dekket de ikke de høye spotprisene som vi har opplevd i Q1 2014.

Den tredje segmentet – fiskemel, olje og fôr – fikk en operasjonell EBITDA på 22,2 millioner danske kroner.

Utsiktene for laksemarkedet i 2014 er gode. Bakkafrost forventer en sesongmessig økning i løpet av sommeren og høsten.

Den totale globale tilbudet av laks i 2014 er forventet å øke rundt åtte prosent hovedsakelig på grunn av en mild vinter i  Norge. Basert på historiske tall, er laksemarkedet i balanse når tilbudet øker med seks til åtte prosent per år, men de to foregående årene har indikert at laksemarkedet er sterkere enn før og kan ta en tilførsel øke opp til ti til tolv prosent, og fremdeles være i balanse. Derfor er det forventet at den gjennomsnittlige NOS-pris for 2014 vil være i samme pris
utvalg som i 2013, skriver Bakkafrost.

Bakkafrost regner med å selge rundt 55 prosent av volumet av laks i spotmarkedet i 2014, og resten på kontrakt gjennom foredling.