– Avhengige av børsen

571

Lerøys nestkommanderende, Sjur Malm, er klokkerklar på viktigheten av å være børsnotert. – I 2002 hadde ikke Lerøy oppdrett. Det er ikke lenge siden. Idag er vi verdens nest største lakseoppdretter. Det hadde aldri gått uten børsen, sier han.

– Det hjelper ingenting å børsnotere seg hvis en ikke bruker kapitalen, påpeker Malm.

Den hjemflyttede bergenseren var i ti år aksjeanalytiker i Oslo, og har nå jobben som finansdirektør i Lerøy Seafood Group.

– Havbruk er en av verdens mest risikable bransjer. Fisken står i sjøen i tre år. Det er en enorm risiko. Alle de store havbruksselskapene har vært avhengige av børsen for å komme dit de er idag, sier Malm, og kikker bort på børskollega Alf-Helge Aarskog i Marine Harvest på første benk under fagtreffet til Young Fish.

– Norsk lakseproduksjon har vokst med ti prosent i året siden 1995. Det er helt utrolig at det er mulig. Hvordan har dette vært mulig? spør han retorisk, og fremhever den sterke etterspørselen, særlig etter fersk sjømat i supermarkedenes kjøledisker.

– Før var det ikke vanskelig; før tok det alltid seks år. Det tar tre år å produsere fisken. Når en tjente mye ett år, satte en mye fisk i sjøen, og tre år etter kom det for mye fisk og prisene falt, sier han, og illustrerer dette med syklikaliteten og pristoppene i 1994, 2000 og 2006 og prisbunnene i 1997 og 2003.

– I 1995 kostet laksen 35 kroner. Hva kostet en kroneis i 1995? Tre til fem kroner? Egentlig er laks blitt veldig veldig billig, sier han, og legger til: – Kanskje bortsett fra i år, da.

Sushi er en av de sterke markedsdriverne, og Lerøy har forlengst hevet seg på toget.

– Vi er Norges største produsent av sushi. Vi er også i ferd med å bli det i Spania. Vi i Lerøy har mer enn 20 fabrikker rundt i Europa, og vi føler vi er en viktig driver for etterspørselen etter laks, sier Malm.