– Start PD-kampen i Nord Trøndelag og Nordland nå

445

– For Nord-Trøndelag og Nordland gjelder det nå å iverksette alle tiltak for å hindre laksesykdommen Pancreas Disease (PD) i å etablere seg. Det haster, mener Tore Hovland i legemiddelselskapet MSD Animal Health.

De første årene var det kun PD i Hordaland, men for hvert år har sykdommen blitt påvist lengre nord. I Trøndelag var det ingen tilfeller i 2010, så to i 2011 og i 2013 var Trøndelag den regionen med flest PD-påvisninger.

– I Sør-Trøndelag har sykdommen fått festet seg. Smitten synes å være på god vei inn i Nord-Trøndelag. Derfor haster det med å sette inn alle tilgjengelige tiltak som kan bidra til å holde smittepresset nede, sier Hovland.

Hovland tok opp denne problemstillingen på iLaks allerede i november i fjor, se linker:

https://213.179.57.190/pd-strategien-i-trondelag-bor-endres/

https://213.179.57.190/pd-vaksinen-gir-effekt-mot-ulike-isolater/

Mistanke om nytt utbrudd mandag
I årets første kvartal var det omtrent like mange tilfeller som hele første halvår i 2013. Mandag meldte Mattilsynet om mistanke om utbrudd i Nærøy, lengre nord enn noen gang tidligere. Selskapet som er rammet uttalte til NRK at de kan få et tap på 30 millioner kroner.

– Så lenge strategien er stamping out (nedslakting) nord for fylkesgrensen fra Sør-Trøndelag er en PD-påvisning ensbetydende med en dødsdom for fisken og store økonomiske tap for oppdretter. Men dette stanser ikke utbredelsen av PD! Nå er det en strategi som fungerer i sør, og en annen som benyttes nord for Hustadvika som ikke virker. Hvor lenge kan næringen i Midt-Norge ha det slik? spør Hovland.
Omfattende forskning pågår

Som en viktig del av selskapets betydelige arbeid med forskning på sykdommen har MSD kontakt med oppdrettere langs kysten og får tilgang på interne statistikker og strategier hos en rekke lakseopprettere.

– Som legemiddelselskap er det begrenset hva vi kan si offentlig om vår forskning. Men jeg vil nevne at det ser ut til at PD ofte er en sykdom fisken får til slutt, altså etter at den er utsatt for store belastninger som andre sykdommer, lakselus, flere runder med tung avlusing eller andre forhold som stresser fisken. Videre har det i enkelte miljøer fått festet seg et inntrykk av at PD-vaksinen ikke fungerer like godt på varianten SAV2 som SAV3. Forskningsresultater som vi tidligere har offentliggjort viser at det ikke stemmer, vaksinen skal teoretisk fungere mot alle kjente varianter av SAV-viruset som gir Pancreas Disease.
Mange mulige tiltak
Hovland ramser opp en rekke virkemidler som vil bidra til å bremse utbredelsen av PD også i Trøndelag:

– Vaksinering, qtl-rogn, immunstyrkende helsefôr, effektive brakkleggingssoner uten blanding av generasjoner, å holde fisken lusefri og ha en restriktiv båttrafikk vil være viktige tiltak som kan bremse den negative utviklingen. Det er også viktig at slike tiltak gjennomføres hos alle – matproduksjon handler om biologi, og hva naboen gjør kan påvirke anlegget.  En epidemiologisk tilnærming vil være av avgjørende betydning i måten å arbeide på, sier Hovland.

MSD Animal Health og søsterselskapene har 76.000 ansatte globalt og er en av tre bedrifter som produserer vaksiner til bruk i lakseoppdrett. Datterselskapet som utvikler produkter til havbruksnæringen har hovedkontor i Bergen og ledes av Johan Kvalheim. MSD Animal Health produserer blant annet vaksine mot PD. Den benyttes sør for Hustadvika, mens fisken lengre nord ikke vaksineres.