Bolaks økte med over 60 millioner

657

Nå har oppdrettsselskapet i Fusa ansatt flere, skriver Sysla.no.

HAVBRUK 13.05.2014  Av Camilla Aadland

Omsetningen var i fjor på 373 millioner, som er opp fra 313 millioner året før. I 2012 endte Bolaks med et underskudd på 2,5 millioner kroner, mens i fjor ble overskuddet på over 70 millioner.

Daglig leder Bjørg Mette Holmefjord Antonsen forklarer det slik:

– I 2012 valgte vi å ta tap på noen anlegg som vi kjøpte i 2007, men som havarerte. I fjor hadde alle oppdrettere et godt år med gode priser, sier hun.

Dermed fikk alle ansatte en ekstra månedslønn i bonus i 2013, som takk for god innsats og godt resultat.

Her er mange av Bolaks sine ansatte på fagtur til Voss, der de blant annet fikk prøve vindtunnelen.

Økte produksjonskapasiteten

Bolaks har med nyansettelsene som er gjort i det siste, passert 50 ansatte.

I fjor inngikk oppdrettsselskapet et samarbeid med EWOS Innovation som gjelder deres to kommersielle konsesjoner. Det er hovedårsaken til at 5-6 nye medarbeidere er ansatt.

– Da vi inngikk samdrift med Ewos Innovation, økte vi produksjonskapasiteten vår med 20 prosent. Det er Bolaks som har driftsansvaret for disse, sier Antonsen.

Kjøpte landanlegg

I tillegg har Bolaks nylig kjøpt Ewos Innovation sitt landanlegg i Lønningdal, noe som kan gi flere nyansettelser.

– Men der er ikke de konkrete planene lagt, sier oppdrettssjefen.

Vil teste lukket merd

Bolaks søker nå om å få testet ut en lukket merd til stamfisk-produksjonen de har i Lygrepollen i Fusa. Her produserer Bolaks rogn både til det norske og internasjonale markedet.

– Vi vil ha ferskvann i den lukkede merden. Det blir siste stopp før stamfisken skal opp på land. Vi kan nesten se det som en utvidelse av landanlegget vårt, men den blir liggende i sjøen utenfor anlegget, sier Antonsen.

Den lukkede merden som Bolaks skal prøve, har vært i bruk hos Ewos Innovation. Antonsen tror den kan gi flere fordeler.

– Vi utvider ferskvannskapasiteten vår, og sikrer bedre kontroll med stamfisken, både når det gjelder lys, temperatur og lakselus. I tillegg betyr det ar vi kan høste erfaring med lukket anlegg i sjø, sier hun.

– Ikke i vanlig produksjon

Flere oppdrettere prøver nå ut lukkede anlegg i sjøen også for større fisk. Antonsen tror ikke det kommer hos Bolaks med det første.

– Jeg tror lukket anlegg vil fungere godt i stamfisksammenheng, men jeg ser ikke for meg at vi vil bruke det i vanlig produksjon med det første. Fortrinnet vårt er å kunne produsere i åpent hav, og det er mye som skal stemme med det tekniske for at et lukket system skal virke godt.

Bolaks (tall i millioner kroner):

2013
2012
Omsetning 373 313
Driftsresultat 72 -2,5
Resultat før skatt 72 -4,4