Opp fem milliarder

379

Før ble det sagt at Marine Harvests aksjekurs fulgte lakseprisen. Men mens lakseprisen den siste halvannen måned har falt åtte kroner kiloet, har Marine Harvests børsverdi svulmet opp med fem milliarder kroner.

For ti år siden var det fiskehandlere og daytradere som styrte aksjekursene til Pan Fish, Fjord Seafood og seinere Marine Harvest. De var spekulantenes favoritter. Aksjekursene gikk i tandem med spotprisene, og ingen var bedre plassert til å synse om disse enn de som kjøpte og solgte fisk. Alle meglerhus’ studier viste en klar samvariasjon mellom spotpris for laks og aksjekurser.

Det var før. Nå er det nye tider.

Kommentar: Aslak Berge
Kommentar: Aslak Berge

Siden månedsskiftet mars/april har lakseprisen falt med åtte kroner kiloet. I samme periode har Marine Harvest-aksjen lagt på seg med 12,25 kroner per aksje – totalt 5.027 millioner kroner i børsverdi.

Aksjekurs MHG

Kilde: Nordnet
Kilde: Nordnet

Idag styres ikke 31 milliarderselskapet Marine Harvest av fiskehandlere langs Norges kyst. Kapitalen er forlengst overtatt av store internasjonale forvaltere, pensjonsfond og hedgefond – så langt fra mærkanten som det er mulig å komme. Dermed er også kursdannelsen fristilt fra dag til dags utvikling i spotprisen. Nye parametre er kommet til: Dividend yield, relativ prising til andre proteinaksjer, likviditet i de internasjonale finansmarkedene og forventninger til fremtiden – herunder både makroøkonomiske, sektororienterte og selskapsspesifikke.

I sum beveger Marine Harvest-aksjen seg i helt andre mønstre enn før. Men den er fortsatt en klar favoritt blant spekulantene på børsen.

For aksjonærene er nok uansett én ting det aller viktigste: Aksjen stiger. Og snart utfordrer den årets toppnotering (den høyeste siden 2007). Selv om spotprisen har falt tilbake.