Sunnere enn villaks

690

Marine Harvest hevder at deres oppdrettslaks har et høyere innhold av de sunne marine omega-3 fettsyrene EPA og DHA enn villaks.

Faktisk er det kun makrell og sild som er rikere på EPA og DHA enn oppdrettslaksen, skal en tro Marine Harvests årsrapport for 2013. Marine Harvest-laksen ligger hårfint foran atlantisk villaks, men langt foran stillehavslaksene sockeye og coho på denne oversikten bestående av et utvalg av fiskearter, krabbe og EPA/DHA-tilsatt yoghurt.

Sistnevnte, omega-3 yoghurt, har så lavt innhold at det skal atskillige litre til for å dekke det anbefalte ukebehovet for EPA og DHA.

Kilde: Marine Harvests årsrapport 2013
Kilde: Marine Harvests årsrapport 2013

Beregningene tar forøvrig utgangspunkt i EPA og DHA innhold målt i gram per 100 gram mat.

Forsker Jérôme Ruzzin ved Universitetet i Bergen har tidligere kritisert oppdrettslaksen for å score svært høyt på såkalte POP-er (Persistent Organic Pollutants – red.anm.), basert på dyreforsøk. Blant de viktige POP-ene er dioksiner og PCB’er.

Marine Harvest har kommet til stikk motsatt konklusjon: På disse miljøgiftene, dioksiner og PCB’er, samt kvikksølv, ligger oppdrettslaksen svært lavt – og langt under maksimalgrensene i de strengeste markedene. Undersøkelsene her er utført av Verdens Helseorganisasjon (WHO).

Kilde: Marine Harvests årsrapport 2013
Kilde: Marine Harvests årsrapport 2013

Det er også verdt å merke seg at innholdet av dioksiner og PCB’er har vært fallende de siste ni årene. For kvikksølv er det også en fallende trend, selv om den ikke er like klar som for dioksiner og PCB. Også her er innholdet radikalt lavere enn de maksimale grensene satt i de strengeste markedene.

Kilde: Marine Harvests årsrapport 2013
Kilde: Marine Harvests årsrapport 2013