Produserer kråkeboller til eksklusive restauranter

1120

På kråkebollefarmen Sea Urchin i Ryfylke produseres det som er blant verdens dyreste og mest eksklusive sjømat. Men 1.600 kroner kiloet skremmer ikke luksusrestauranter og rike russere.

HAVBRUK 09.05.2014  Av Lars Petter Einarsson

Kråkeboller er eksklusivt på linje med trøfler og kaviar fra stør. Den spises ikke bare rå, men er fortsatt også høyst levende idet rognen tas ut og legges på skjeen. Og med bare 15 til 20 gram spiselig innhold per dyr er dette et av verdens dyreste råstoffer,  som produseres i tanker ved Sea Urchin Farm på Finnøy i Ryfylke.

– Dette er mat nordmenn ikke helt har fått øynene opp for, men for et par år siden landet det et helikopter på kaien her. Det var en russer som lå oppi i Hardanger som ville ha noe ekstra til lunsj, sier daglig leder Petter Aanonsen i Sea Urchin Farm til Sysla.no.

Han sier at markedsstrategien blant annet går ut på å eksportere levende kråkeboller til europeiske storbyer.

Dyrker fôret selv
De har gjennom mange år utviklet en teknologi som gjør at det nå kan bli kommersielt lønnsomt med oppdrett av kråkeboller. Ved hjelp av riktig fôr, rett temperatur på vannet og perfekt lys får de kråkebollene til å tro at det er yngletid hele året. Vanligvis gyter kråkebollen bare én gang i året, som alle andre krepsdyr. Sesongen for ville kråkeboller er 2-3 måneder i året, da det bare er rognen som er spiselig.

– I anlegget på Finnøy kan vi produsere den samme kvaliteten 12 måneder i året. Dette gir store muligheter for å nå kunder og markeder som ellers ikke er tilgjengelige, sier Aanonsen.

På farmen dyrker de det algebaserte fôret selv, og det tar to år fra nyklekket yngel til ferdig produkt.

– Men nå er vi altså der at vi kan høste hver eneste uke framover, sier Martin Steinnes.

Han er entusiasten og idealisten som de siste årene har levd og åndet for at kråkeboller skal bli et kommersielt produkt.

– Noen er jo kjent med kråkeboller høstet i vill tilstand, men dette er mat som ikke er vanlig å finne på norske tallerkener, sier Steinnes.

Petter Aanonsen og Kjartan Skjelde.

Stamdyrene henter de fra et hemmelig sted i en av Ryfylkes mange fjorder, og nå er blant annet mesterkokk Kjartan Skjelde på restauranten Tango i Stavanger klar til å ta imot de første leveransene.

Mange arter
Sea Urchin Farm holder til på Judaberg og deler kontor- og produksjonslokaler med Finnøy Næringspark og Rygjabø videregående skole, som blant annet har linje for akvakultur og fangst. Der drives det oppdrett av blant annet rognkjeks, steinbit, piggvar, laks, og regnbueørret.

– Her er det et miljø rundt en næring som er det vi skal leve av etter oljen. Det finnes dessverre altfor liten vilje, både politisk og kapitalmessig, til å investere i annet enn olje, olje, olje og laks her i landet. Havbruk er dersom vi forvalter den riktig en evigvarende fornybar ressurs som Norge kan utnytte langt bedre enn i dag. Denne muligheten må vi ikke bare snakke om, men gjøre noe med, sier Aanonsen.

Største eier i Sea Urchin Farm AS er Grieg Holdings (42,7 prosent), Ipark (18,99 prosent) og Rygjabø videregående skole (10,78 prosent). Selskapet hadde i 2012 driftsinntekter på 2.780.000 kroner og hadde et resultat før skatt på minus 770.000 kroner.